Miliardové obchody francouzských firem. V Indii postaví i jaderné reaktory

Jaderná elektrárna

Jaderná elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Francouzské a indické společnosti uzavřely dnes během návštěvy prezidenta Emmanuela Macrona v Indii smlouvy v hodnotě 13 miliard eur (téměř 331 miliard korun). Oznámila to kancelář prezidenta Macrona.

Podrobnosti o uzavřených obchodních dohodách prezidentova kancelář neuvedla. Sdělila nicméně, že Francie bude v Indii investovat asi 200 milionů eur.

Dohodu o výstavbě šesti jaderných reaktorů v západoindickém Džajtápuru uzavřel a francouzská EDF a indická společnost NPCIL. Jednání o výstavbě jaderných reaktorů nové generace v Indii trvají už roky. Podle agentury Reuters však není zřejmé, zda firmy uzavřely předběžnou dohodu nebo pevný kontrakt.

Dohodu v Indii podepsala také společnost Safran, která bude dodávat motory indické firmě SpiceJet, a Suez, jenž bude modernizovat vodovodní systém v jižní Indii. Smlouvu o spolupráci uzavřely i plynárenské firmy Air Liquide a Sterlite.

Francie je devátým největším investorem v Indii, od dubna 2016 do března 2017 dosáhla hodnota vzájemného obchodu téměř 11 miliard dolarů (228 miliard korun). Indie dodává Francii především textil, elektrické přístroje, organické chemikálie, kožené zboží a šperky, opačným směrem proudí hlavně letadla, lékařské nástroje, železo a ocel nebo plasty.

Prezident Emmanuel Macron a indický premiér Naréndra Módí přislíbili posílit spolupráci v sektoru obrany a bezpečnosti. Módí ocenil záměr Francie vyrábět v Indii obranná a bezpečností zařízení a přispět tak k rozvoji tamního zpracovatelského sektoru. Macron oznámil, že oba státy se dohodly posílit společný boj s terorismem a vypracovat strategii sdílení informací výzvědných služeb.