Míra nezaměstnanosti v srpnu stagnovala na 8,2 procentech

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

Míra zaměstanosti se něměné, v srpnu totiž stagnovala na úrovi 8,2 procenta. Počet lidí, kteří hledají práci však poklesl o více než o čtyři tisíce. Volných pracovních pozic je však více, o jednu usiluje přibližně 12 uchazečů. Pokles nezaměstnanosti byl za srpen evidován v 60 okresech. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Ekonom Reiffesenbank Pavel Mertlík uvedl, že data odpovídají odhadu banky i odhadu trhu (mediánu odhadu analytiků podle agentury Reuters). Údaj je podle něj výsledkem dvou protichůdných tendencí - postupné mírné zlepšování situace na trhu práce se v srpnu střetlo se sezónním nástupem absolventů škol na trh práce. Výsledkem je pak „remíza“, kdy vliv obou protichůdných faktorů se vzájemně anuloval.

„Celkově se situace na trhu práce pomalu zlepšuje, ale toto zlepšování se zároveň postupně zadrhává. Počet registrovaných nezaměstnaných se meziměsíčně i meziročně snížil (o 4 tisíce, resp. o 20 tisíc osob, na konci srpna jich bylo 481 500), ale počet nově zaregistrovaných nezaměstnaných – 51,8 tisíc - se snížil jen meziměsíčně, a to o 3,6 tisíc. Meziročně byl naopak o 1,1 tisíce osob vyšší“, shrnul pak Mertlík.

Kvůli slabé ekonomice neočekává Mertlík v oblasti nezaměstnosti přílišné zlepšení, a to ani v dlouhodobějším horizontu. „Malou útěchou nám může být, že v Evropě jsou jen 3 země, které mají míru nezaměstnanosti v současnosti významně nižší, než ČR – Rakousko, Nizozemí a Lucembursko,“ vyjádřil malou naději Mertlík a dodal, že stejnou nezaměstnost má například Německo či Malta. Podle něj bude průměrná nezaměstnost za celý rok asi 8,6 procent (stejné číslo předpovídá také analytik UnitCredit Bank Pavel Sobíšek), příští rok pak osm procent.