Musk se podle novinářů pohádal se zakladatelem Googlu kvůli manželce. Blbost, tvrdí šéf Tesly

Elon Musk na Met Gala

Elon Musk na Met Gala Zdroj: Reuters

Sergey Brin, Google
2
Fotogalerie

Majitel Tesly a SpaceX Elon Musk měl podle anonymního zdroje The Wall Street Journal (WSJ) obeznámeného se situací minulý podzim sexuální aféru s Nicole Shanahanovou, manželkou spoluzakladatele Googlu Sergeye Brina. Musk, nejbohatší člověk na světě, a Brin, osmý nejbohatší muž světa, se spolu dlouhá léta přátelili. Musk ale zjištění amerických novinářů odmítl. Ani narušení vztahu Muska s Brinem by ale podle analytiků nemělo poškodit kurz akcií Tesly. 

Přátelství těchto dvou mužů se neprojevovalo jen v osobní sféře, ale i v té obchodní. Brin podpořil Muskovu Teslu pěti sty tisíci dolary během finanční krize v roce 2008. Teď je však jejich vztah podle zdrojů The Wall Street Journal na bodě mrazu. Musk podle zdrojů dokonce na jednom z večírků, kde Brina potkal, poklekl na jedno koleno a prosil o odpuštění. Brin vzal údajně omluvu na vědomí, ovšem s Muskem stále pravidelně nekomunikuje. 

Kauzu žádná ze tří zúčastněných stran nekomentovala, Elon Musk se však jedenáct hodin po vydání zprávy v The Wall Street Journal vyjádřil přímo na Twitteru: 

„Tohle je úplná blbost. Sergey a já jsme přátelé, včera jsme spolu byli na společenském večírku. Nicole jsem viděl dvakrát za poslední tři roky a vždy v přítomnosti mnoha lidí. Nic romantického.“

V dalším tweetu se opřel přímo do média: „Wall Street Journal už publikoval tolik přiblblých článků proti mně či Tesle, že už jsem je přestal počítat. Upřímně, je to od nich velmi trapné.“

Není to první osobní kauza tohoto charakteru v souvislosti s Elonem Muskem. V minulosti už byl obviněn z odhalování před letuškou v soukromém tryskáči. Podle zdrojů Bussines Insideru se pak mimosoudně vyrovnal. 

Minulý listopad se Musk také stal otcem dvojčat poté, co měl poměr s vedoucí pracovnicí technologické firmy Neuralink, přitom v době početí byl ve vztahu s hudebnicí Claire Elise Boucherovou, více známou pod pseudonymem Grimes. 

Aktuální kauza může v důsledku ovlivnit akcie Tesly. Brin totiž podle zdrojů The Wall Street Journal přikázal svým finančním poradcům prodat jeho osobní investice do Muskových společností. Není však jasné, jak velké tyto investice jsou a jestli už začal jejich prodej. 

Podle finančního analytika XTB Štěpána Hájka však není pravděpodobné, že by byly akcie Tesly dlouhodobě zasaženy: „Nemyslím si, že by ho tahle kauza zasáhla, protože Musk umí dlouhodobě vyzdvihovat tu svoji až mírně psychopatickou personu. Možný spor s Brinem může krátkodobě ovlivnit akcie Tesly, ale Musk umí pracovat se spekulacemi ohledně svých osobních záležitostí, takže to nějaký dlouhodobý vliv pravděpodobně mít nebude.“ 

Podobný názor měl i portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler: „Prodat všechny svoje investice není ani v Brinově zájmu. Pokud bude prodávat, tak pravděpodobně postupně, aby investice neznehodnotil.  Postupné prodávání pak omezuje to, jaký by mohlo mít vliv na samotné akcie. Není tedy příliš pravděpodobné, že by byl Musk zasažen. Největší problém by pro něj byl, pokud by měl s Brinem dohodu ohledně participace na koupi Twitteru, jinak Brin nemá takové postavení, aby mohl Teslu dlouhodobě ohrozit.“