Bitcoin a ether už zase citelně rostou. Musk, kryptogambleři a degeni přišli o munici

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Utrpení všech kryptospekulantů alespoň pro tuto chvíli skončilo. Pád bitcoinu a dalších kryptoměn se zastavil, dokonce už lze u nejrozšířenějších digitálních měn počítat zisky v řádu desítek procent za měsíc. Na odpískání kryptozimy je ale navzdory převládajícímu vedru brzy. Naznačují to i názory některých vůči kryptu kriticky vystupujících top manažerů.

Bitcoin se cenově vrátil nad hladinu, která byla pro jeho držitele dlouhé roky nedosažitelným snem. Meziměsíčně posílil o desetinu. Ještě výrazně lépe se daří etheru, který za poslední měsíc cenově vzrostl o třetinu. Přeskočení hladiny 20 tisíc dolarů u bitcoinu a 1500 dolarů u etheru ale letos tak bujaré oslavy nevyvolalo. Ostatně už není ani tolik lidí, kteří by slavili.

Podle analytické společnosti Glassnode prodávali zejména nováčci, které do krypta loni navezl Elon Musk, a když se jim naděje na zbohatnutí přes noc zbortily, v panice prodávali.

Druhou a neméně významnou skupinu prodávajících tvoří zapákovaní gambleři, kteří si na obchodování s digitálními mincemi půjčili a často neváhali investovat ani do vysoce rizikových a z funkčního hlediska pochybných projektů typu Terra.

K takové skupině patřil i velký globální fond Three Arrows Capital. Krach Terry a propad bitcoinu a dalších kryptoměn nevyhnutelně vedl ke kaskádě nucených výprodejů všeho, co mělo ve světě kryptoměn ještě nějakou hodnotu.

Ušetřeni nebyli ani takzvaní DeFi degeni, spekulanti, pro něž je 20procentní roční výnos u digitálních měn zoufale málo. Hledali tak co nejbizarnější vysoce úročené digitální měny a vynalézali nové a nové obdoby pákového efektu, až nakonec zjistili, že tahle taktika funguje celkem spolehlivě jen v době rostoucího trhu.

Čeho se vyvarovat při investicích do krypta. Podívejte se na video:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Pak je tu šéf Tesly Elon Musk, který se zbavil tří čtvrtin bitcoinů na účtech automobilky, aby prý měl dostatečný hotovostní polštář pro hladký byznysový chod své firmy. Nijak to prý nesignalizuje jeho postoj ke kryptoměně a je dost možné, že brzy zase nějaké bitcoiny přikoupí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!