Mzdy porostou málo, přesto rychleji než ceny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Ekonomové očekávají v příštím roce oživení ekonomiky, na mzdách se to ale příliš neprojeví. Pokud se přesto v některých firmách budou platy zvyšovat, půjde jen o několik procent.

Deník Dnes oslovil na 60 velkých zaměstnavatelů z celého Česka. Firmy nejčastěji plánují průměrný růst od dvou do tří procent. Na dolní hranici se nachází například těžební Sokolovská uhelná nebo výrobce izolací Thun 1794, uvádí list.

Lépe se povede strojírenským podnikům, které dokázaly získat zahraniční zakázky. Mezi ně patří například výrobce autosvětel Hella Mohelnice. „Získali jsme lukrativní zakázku na reflektory pro Audi A6. Je to pro nás nový segment, který nás posouvá zase výš. Budeme přibírat další zaměstnance,“ říká generální ředitel společnosti Marek Ryšavý. Mzdy se tak v příštím roce zvýší v průměru o tři procenta.

Po dvou letech by tak mohly výrazněji vzrůst reálné mzdy. Inflace v příštím roce bude zřejmě navzdory snahám ČNB rekordně nízká. Ekonomové očekávají růst cen kolem 1,5 procenta. Při růstu mezd o více než dvě procenta si lidé přilepší.

S růstem mezd počítá průmysl napojený na zahraniční trhy

Růst mezd se u jednotlivých firem bude odvíjet zejména od postavení na trhu, oboru a od schopnosti zajistit si dlouhodobé zakázky. I proto jsou největšími optimisty průmysloví výrobci, kteří těží ze zahraničních zakázek.

„Letos jsme zvýšili mzdy o sedm procent. Věřím, že příští rok to bude nejméně o pět procent,“ říká Kvido Štěpánek, šéf a majitel výrobce Isolit-Bravo, který dodává součásti pro automobilový průmysl. Přidávat chce nejvíce technickým profesím, nástrojařům, ale také konstruktérům a technologům.

S růstem průměrných mezd o tři a více procent počítají také výrobce obráběcích strojů TOS Varnsdorf či producent filtrů Mann+Hummel.

Celorepublikový průměrný růst mezd ovšem zbrzdí obory, které zaměstnávají desítky tisíc lidí - těžební a energetické společnosti, ale také sklárny. S nulovým růstem mezd počítají firmy, které příští rok čeká restrukturalizace. To je příklad OKD nebo železničního dopravce ČD Cargo.