Mzdy vzrostly o 2,2 procenta, analytici čekali lepší výsledek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, E15

Průměrná mzda v Česku během prvního čtvrtletí stoupla o 2,2 procenta na 25 306 korun. Spotřebitelské ceny se zvýšily o jednu desetinu procenta, reálně tak výdělky vzrostly o 2,1 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Výsledek zaostal za odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst zhruba o 2,9 procenta. Vývoj mezd podle nich naznačuje, že intervence ČNB potrvají minimálně do druhé půlky příštího roku.

„Ve srovnání s tím, co se čekalo, byl slabší růst mezd v soukromé sféře,“ upozornil hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank růst v prvním čtvrtletí nevybočil z předchozího slabého trendu.

„Zvyšující se soukromá spotřeba v ekonomice tak byla tažena převážně jinými vlivy, zejména poklesem inflace téměř na nulu a akcelerujícím růstem zaměstnanosti. Právě nabírání nových pracovníků, z nichž převážná většina pobírá podprůměrnou mzdu, snížila v prvním kvartálu přírůstek průměrné mzdy o několik desetin procentního bodu,“ uvedl Sobíšek.

Podle něj má na slabém mzdovém růstu svůj podíl také mzdová restrikce v síťových odvětvích a ve finančnictví, kde zároveň dochází ke snižování počtu pracovníků. „S tím rovněž souvisí neobvykle slabý růst mezd v Praze, kde se uvedená odvětví koncentrují, oproti ostatním regionům,“ dodal analytik z UniCredit Bank.

Vývoj reálné mzdyVývoj reálné mzdy|CSU

Na průměrný plat nedosáhou dvě třetiny lidí, proto je důležité podívat se také na medián. „Pokud seřadíme všechny zaměstnance do řady a ukážeme na prostředního, jeho plat činí 21 143 korun,“ vysvětlil Brožka. Meziroční nárůst mediánové mzdy činí 2,1 procenta.

Sobíšek zdůraznil, že mzdy v české ekonomice se celkově vyvíjejí tak, jak lze očekávat v současné fázi jejího vývoje. „Již od letošního druhého pololetí předpokládám určité zrychlení průměrné mzdy v souvislosti s výsledky mzdových vyjednávání z první poloviny roku,“ doplnil.

Analytik Raiffeisenbank pro letošek nadále čeká růst průměrné mzdy o 2,8 procenta, což podle něj není údaj, který by vzbuzoval obav z inflace.

Mzdy naznačují intervence ČNB do druhé půlky příštího roku
Dnešní údaje o vývoji mezd naznačují, že Česká národní banka ponechá režim devizových intervencí nejméně do druhé poloviny roku 2016 tak, jak již dříve ČNB deklarovala. Nižší než očekávaný růst mezd totiž tolik nepodpoří rychlejší růst inflace, který je podmínkou k ukončení režimu devizových intervencí. Celkově ale letos růst mezd podle analytiků bude zrychlovat.
Zároveň však podle ekonomů není současný růst mezd tak nízký, že by ČNB musela měnovou politiku ještě více uvolnit. Centrální banka totiž již několikrát upozornila, že vývoj mezd v domácí ekonomice bude letos patřit mezi důležité faktory pro vyhodnocování dalšího vývoje měnové politiky.
„Vývoj mezd je velmi důležitým faktorem pro uvažování ČNB a data o mzdách naznačují, že centrální banka setrvá ve své politice udržování kurzu koruny nad úrovní 27 za euro přinejmenším do druhé poloviny roku 2016, neboť vývoj mezd v české ekonomice zůstává z pohledu ČNB na seznamu faktorů brzdících inflaci,“ uvedl hlavní analytik Generali Investments CEE Radomír Jáč.
Překvapení z dnešních dat je sice podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky z hlediska trhu relativně malé. „Nicméně umírněný růst mezd je argumentem, proč ČNB nemusí spěchat s uvolněním kurzu koruny,“ uvedl. Zároveň, jak upozornil analytik Komerční banky Viktor Zeisel, centrální banka očekávala růst mezd jen o 1,8 procenta. „Postupně tak odpadá jeden z možných důvodů pro další uvolňování měnové politiky případně pro další posouvání konce intervenčního režimu,“ uvedl.