Na londýnské burze se chystá evropské IPO roku

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Nakažení přibývají

Přes 31 tisíc osob je nyní podle čínské národní zdravotnické organizace nakaženo koronavirem 2019-nCoV. Ta zároveň uvedla, že řádění viru přineslo další oběti, jejichž číslo se zatím zastavilo na 636 osobách. Ve čtvrtek mu podlehl i čínský lékař Li Wen-liang, který jako jeden z prvních na konci loňského roku před novým koronavirem varoval. Tehdy však byl obviněn z šíření poplašných zpráv.

Rekordní IPO

Na londýnskou burzu se chystá vstoupit společnost Calisen, zabývající se výrobou chytrých elektroměrů a dalších měřicích zařízení. Firma je podporována investiční společností KKR & Co. a případné investory se chystá zaujmout důrazem na životní prostředí či správu veřejného prostředí v Londýně. Podle informací se má jednat o letošní největší primární nabídku akcií v Evropě. 

Na burzu míří i „Warneři“

Americká společnost Warner Music Group podala žádost o primární veřejnou nabídku akcií. Třetí největší nahrávací společnost světa by na burzu chtěla vstoupit v tomto roce. Společnost podala žádost o nabídku akcií v hodnotě 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Tato částka je pouze indikativní, používá se k výpočtu poplatků a může se ještě změnit.

Americké akcie sílí

Již čtvrtý den po sobě sílily americké akcie. Podle analytiků je to především díky rostoucí důvěře v čínské snahy omezit ekonomické dopady šíření koronaviru. Na devizovém trhu se dařilo dolaru. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,30 procenta a obchodování zakončil na 29.379,77 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,33 procenta na 3345,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil dokonce o 0,67 procenta na 9572,15 bodu.

Uber ve ztrátě

Prohloubení ztráty o 24 procent na 1,1 miliardy dolarů (25 miliard korun) zaznamenal dopravce Uber. Je to i z toho důvodu, že firma masivně investuje do expanze služeb dovozu jídla a rozvoje technologie pro samořídící auta. Analytiky však zveřejněné výsledky i přesto překvapily a podle ohlasů byly lepší, než čekali. Společnost také uvedla, že v letošním roce počítá se ziskem.