Nejchudší americké domácnosti budou mít nárok na internet zdarma. Podle Bidena je to priorita

Americký prezident Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden. Zdroj: Reuters

Dvacet internetových společností v USA souhlasilo s poskytováním zlevněných služeb Američanům s nízkými příjmy. Díky dříve schváleným federálním dotacím by tak desítky milionů amerických domácností mohly mít nárok na bezplatné služby. Oznámila to dnes vláda amerického prezidenta Joea Bidena.

Kongres loni schválil infrastrukturní balíček v hodnotě jednoho bilionu dolarů (23,8 bilionu korun), jehož součástí bylo i financování programu cenově dostupného připojení. Ten poskytuje milionům domácností s nižšími příjmy měsíční příspěvek na internetové služby 30 dolarů (přes 700 korun).

Podle nového závazku bude mít přibližně 48 milionů domácností nárok na internetové služby s rychlostí 100 megabitů za sekundu nebo vyšší za 30 dolarů měsíčně. Služba tak bude plně hrazena z vládní dotace, pokud se domácnosti zaregistrují u některého z poskytovatelů zapojených do programu.

Biden označil rozšíření vysokorychlostního internetu ve venkovských oblastech a u nízkopříjmových domácností za svou prioritu. Opakovaně mluvil o rodinách s nízkými příjmy, které měly problémy nalézt spolehlivé wi-fi připojení, aby se jejich děti mohly účastnit výuky na dálku a plnit domácí úkoly v době pandemie.

Podle Bílého domu 20 internetových společností, které souhlasily se zlevněním svých služeb pro vybrané spotřebitele, poskytuje služby v oblastech, kde žije 80 procent obyvatel USA, včetně 50 procent venkovského obyvatelstva.