Největší solární projekt ve Spojených státech dostal zelenou, vyjde na miliardu dolarů

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Pandemie v Evropě

Evropské země postupně ruší opatření, která zavedly kvůli pandemii nového typu kronaviru. Panují však obavy z druhé vlny nákazy. Měnily se i počty mrtvých a nově nakažených. V Itálii, která byla globálně jednou z nejvíce zasažených zemí, klesly počty zemřelých nejníže za poslední dva měsíce. Naopak ve Francii se počty mrtvých opět zvýšily. Nejvíce postižené země jsou nyní Španělsko, Velká Británie a Rusko. Tyto tři země dohromady evidují přes 712 tisíc nakažených a více než 60 tisíc mrtvých.

Smutný rekord USA

Počet úmrtí ve Spojených státech dosáhl 80 tisíc. Potvrzených případů nákazy je pak 1,34 milionu. Podruhé za sebou však v zemi zemřelo méně než 900 pacientů během jednoho dne. Denní bilance se ve Spojených státech několik týdnů držela mezi 1000 a 2500 mrtvými. Dosud nejvyšší zaznamenaný počet úmrtí byl v polovině dubna, kdy zemřelo přes 3100 pacientů.

Ropa jde dolů

Příchod druhé vlny koronavirové nákazy znepokojuje investory a ceny ropy tak opět padají směrem dolů. Pokles cen však zmírnila zpráva o dalším snižování těžby ropy v Saúdské Arábii. Při včerejším obchodování ztrácela severomořská ropa Brent zhruba 3,5 procenta na 29,89 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 1,5 procenta na 24,36 dolaru za barel.

Projekt Gemini

Největší solární projekt ve Spojených státech má zelenou. Jeho název je Gemini a povolení dostal navzdory námitkám ochránců přírody, kteří tvrdí, že v Nevadě zničí tisíce akrů plochy důležité pro přežití ohrožené pouštní želvy. Má se nacházet zhruba 48 kilometrů severovýchodně od Las Vegas a jeho cena je stanovana na jednu miliardu dolarů, tedy asi 25,5 miliardy korun. Projekt bude zahrnovat mimo jiné i bateriové úložiště. Produkce projektu Gemini má činit 690 megawattů elektřiny, což je dostatek pro uspokojení potřeb 260 tisíc domácností, a ročně vykompenzuje emise asi 83 tisíc automobilů. Vytvoří také přímo a nepřímo kolem 2000 pracovních míst a do ekonomiky přinese odhadem 712,5 milionu dolarů, a to v době, kdy se země snaží dostat z útlumu způsobeného koronavirem, uvedl ministr vnitra David Bernhardt.