Nepopulární přechod na začátku dálnice D4 zmizí, místo něj Praha postaví podchod

Přechod přes Strakonickou ulici u pražské Zbraslavi

Přechod přes Strakonickou ulici u pražské Zbraslavi Zdroj: Blesk - Matěj Smlsal

Vizualizace nového podchodu Strakonické ulice
Vizualizace nového podchodu Strakonické ulice
Vizualizace nového podchodu Strakonické ulice
Vizualizace nového podchodu Strakonické ulice
Vizualizace nového podchodu Strakonické ulice
6
Fotogalerie

Namísto riskantního přechodu pro chodce u pražské Zbraslavi, kvůli kterému platí omezení rychlosti na začátku dálnice, se má nejpozději do dvou let stavět nový podchod. Vedení magistrátu schválilo výběr projektanta, s udělením stavebního povolení počítá během příštího roku.

Původně se město přiklánělo spíše k variantě řešit spojení ulic Lesáků a Za Dálnicí výstavbou lávky v ceně až 70 milionů korun. Pro návrh oslovil magistrát tři architektonická studia, z nichž se nakonec komise rozhodla pro stavbu podchodu, který by měl stát odhadem 30 milionů.

„Novým podchodem zvýšíme plynulost automobilové dopravy při výjezdu z Prahy a příjezdu a zvýšíme bezpečnost chodců. Současný stav není pohodlný vůbec pro nikoho. Přejít čtyřproudovku v tomto místě je dnes adrenalinový sport a pro řidiče zbytečné zpomalení,“ komentoval rozhodnutí náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Současná poloha málo využívaného přechodu kousek od nájezdu na dálnici D4 nutí řidiče zpomalit z 90 na 50 km za hodinu. Na rozdíl od lávky díky podchodu budou chodci i cyklisté překonávat menší převýšení, komise kladně ohodnotila i respektování historické cesty a řešení vstupu včetně výjimečného řešení v podobě světlíků.

„Do 15 měsíců budeme mít hotovou dokumentaci, a pokud vše půjde bez problémů, mohli bychom na přelomu let 2021 a 2022 začít stavět,“ dodal Adam Scheinherr.