Německá ekonomika zrychlila růst nejvíce za tři roky

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: CTK

Německá ekonomika loni stoupla o 1,5 procenta a zaznamenala tak nejrychlejší růst za poslední tři roky. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad. V roce 2013 se hrubý domácí produkt zvýšil pouze o 0,1 procenta.

Loňské tempo hospodářského růstu je v souladu s očekáváním analytiků. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné řada českých podniků. Německá vláda nyní podle zdrojů agentury Reuters zvažuje, že zvýší odhad letošního hospodářského růstu až na 1,5 procenta. V říjnu vláda předpověděla, že ekonomika letos stoupne o 1,3 procenta.

Německá ekonomika zahájila loňský rok silným růstem. V průběhu roku se však jen těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Vývoj meziročního růstu HDP

„Německá ekonomika zjevně dokázala obstát v obtížných globálních hospodářských podmínkách a těžit přitom zejména ze silné vnitřní poptávky,“ uvedl prezident statistického úřadu Roderich Egeler.

Německou ekonomiku loni zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad měla také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska.