Německá inflace se dostala na nejnižší úroveň za pět let

Frankfurt, Německo, Sníh

Frankfurt, Německo, Sníh Zdroj: ctk

Meziroční míra inflace v Německu v prosinci klesla na 0,1 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň za více než pět let. Údaje jsou předběžné a harmonizované s metodikou výpočtu Evropské unie. Data by podle některých pozorovatelů mohla zvýšit tlak na Evropskou centrální banku (ECB), aby představila další kroky na podporu inflace v měnovém bloku.

Míra inflace je horší než odhady analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří předpokládali, že spotřebitelské ceny v největší evropské ekonomice v posledním měsíci roku stoupnou o 0,2 procenta.

Meziroční míra inflace podle neharmonizovaných údajů v prosinci činila 0,2 procenta a v meziměsíčním srovnání zůstala beze změn.

Evropský statistický úřad Eurostat ve středu zveřejní rychlý odhad prosincového vývoje inflace v celé eurozóně. Ekonomové odhadují, že spotřebitelské ceny v 18 zemích platících eurem v prosinci meziročně klesly o 0,1 procenta po listopadovém nárůstu o 0,3 procenta.

Vývoj německé míry inflace

Německý statistický úřad by měl konečná data o prosincové inflaci zveřejnit 16. ledna. První odhad ale ukazuje, že průměrná roční inflace v Německu loni zvolnila na 0,9 procenta, což by byla nejnižší úroveň od roku 2009. Podle harmonizovaných údajů se spotřebitelské ceny za celý loňský rok zvýšily o 0,8 procenta.