Německý export znovu začal růst, předčil očekávání

Továrna Opelu v Rüsselsheimu

Továrna Opelu v Rüsselsheimu Zdroj: Opel

Vývoz z Německa se zotavil ze srpnového propadu a vzrostl, zvýšil se dokonce i dovoz, i když o něco pomaleji. Celková hodnota vývozu činila rekordních 102,5 miliardy eur. V poslední době přitom část ekonomů varuje, že by německá ekonomika mohla zaznamenat další pokles.

Vývoz z Německa v září vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 5,5 procenta a dovoz o 5,4 procenta, zatímco v srpnu naopak oba údaje klesly, vývoz o 5,8 procenta a dovoz o 1,3 procenta. Oznámil to spolkový statistický úřad.

Celková hodnota vývozu v září činila rekordních 102,5 miliardy eur. Zářijový vývoz tak o 1,4 miliardy eur překonal předchozí rekord z července 2014, uvedla agentura DPA.

Poptávka po zboží z Německa rostla hlavně v zemích mimo eurozónu. Vývoz do zemí EU, které nejsou členy eurozóny, se zvýšil o 13,8 procenta, zatímco do zemí eurozóny jen o 3,4 procenta. Vývoz do třetích zemí stoupl o 10,5 procenta.

Není důvod pro zklamání

Analytici v anketě agentury Reuters čekali v září mnohem pomalejší růst, export měl podle jejich odhadů stoupnout o 1,9 procenta a import o 0,8 procenta. Dále upozorňují, že zvýšení dovozu by mohlo být dobrou zprávou, protože naznačuje růst domácí poptávky. Německá ekonomika zahájila letošní rok silným růstem, ve druhém čtvrtletí však klesla.

„Není důvod být zklamaný. Pokud se vezmou dohromady údaje o vývozu a průmyslové výrobě, vidíme zde malý růst HDP ve třetím čtvrtletí,“ uvedl ekonom Unicredit Andreas Rees. Dodal, že podle něj se nyní jedná jen o dočasné zpomalení německé ekonomiky, které možná přetrvá i ve čtvrtém čtvrtletí, ne však o hlubokou recesi

Ožila také průmyslová výroba
Průmyslová výroba v Německu v září po poklesu v předchozím měsíci oživila, její růst však byl slabší, než čekali analytici. Meziměsíčně se zvýšila o 1,4 procenta po poklesu o 3,1 procenta v srpnu. Analytici však čekali růst až dvě procenta.
Také objem zakázek německých průmyslových podniků v září po srpnovém propadu vzrostl, avšak i zde byl růst oproti očekávání pomalejší.