Německý vývoz do Ruska by letos mohl klesnout o 15 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Německý vývoz do Ruska v letošním roce pravděpodobně klesne až o 15 procent poté, co se loni propadl o 20 procent. Důvodem jsou sankce související s ukrajinskou krizí a prudký pokles kurzu ruského rublu. Uvedla to Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK). "Obzvlášť silný dopad pocítí přední exportní odvětví, například automobilový průmysl a strojírenství," uvedl ekonom DIHK Volker Treier. Dodal, že propad rublu způsobil obrovský pokles kupní síly v Rusku.

DIHK je nicméně optimističtější než německá Komise pro hospodářské vztahy s východní Evropou, která zastupuje zájmy německých podniků v tomto regionu. Ta minulý týden předpověděla, že pokles německého vývozu do Ruska by letos mohl být ještě výraznější než loni. Upozornila také, že nepříznivý vývoj německého exportu na ruský trh by mohl vést k zániku až 60 tisíc pracovních míst.

Německo v roce 2013 vyvezlo do Ruska zboží v hodnotě kolem 36 miliard eur (zhruba bilion korun). Loni však obchodní výměnu mezi těmito zeměmi narušila ukrajinská krize, kvůli které Evropská unie uvalila na Rusko různé sankce. Na ty Moskva reagovala embargem na dovoz potravin.

Sankce mají negativní dopad na ruskou ekonomiku, která tak směřuje do recese. Hospodářský růst podkopávají rovněž nízké ceny ropy. Ruský rubl se loni navzdory intervencím centrální banky propadl vůči dolaru o 41 procent, vůči euru se jeho kurz snížil o 34 procent.