Nezaměstnanost v Česku dál klesá, bez práce je nejméně lidí za devět let

úřad práce (ilustrační foto)

úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

úřad práce (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Nezaměstnanost v Česku čtvrtý měsíc v řadě klesla, v květnu činila 4,1 procenta proti dubnovým 4,4 procenta. Lidí bez práce bylo 308 521, což je nejnižší číslo za květen od roku 2008, tedy od doby před ekonomickou krizí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Počet volných míst naopak vytrvale stoupá, v květnu přesáhl 174 tisíc.

Nezaměstnanost v květnu klesla také v meziročním srovnání, loni v květnu činila 5,4 procenta. "V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech, především pak v oblastech, kde jsou průmyslové zóny," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

K poklesu počtu lidí bez práce pomohly podle Sadílkové růst ekonomiky i sezonní práce. "Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících, a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat," doplnila.

Z jednotlivých regionů měl stále nejvyšší nezaměstnanost Ústecký kraj s 6,6 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných opět v Plzeňském kraji, kde činil 2,6 procenta.

V mezinárodním srovnání měla Česká republika podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za duben 2017 nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii, uvedl pracovní úřad.