Nezaměstnanost v Řecku klesla, v porovnání s eurozónou je pořád dvojnásobná

Žebrající žena v centru Atén

Žebrající žena v centru Atén Zdroj: ctk

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v dubnu snížila na 25,6 procenta z březnových 25,8 procenta a byla nejnižší od července 2012. Stále však patří mezi nejvyšší v eurozóně a ve srovnání s průměrem eurozóny, který v dubnu činil 11,1 procenta, je více než dvojnásobná.

Na rekordní úroveň se míra nezaměstnanosti dostala v září 2013, kdy činila 27,9 procenta. Loni díky stabilizaci ekonomiky po prudkém poklesu se začala snižovat.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se spotřebitelské ceny v červnu snížily o 1,1 procenta, a jejich pokles tak zpomalil z květnových 1,4 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak zrychlení poklesu na 1,6 procenta.

Přečtěte si komentář Pavla Párala k dluhové krizi:

Nejvyšší byla deflace v Řecku v listopadu 2013, kdy ceny klesly meziročně o 2,9 procenta. Celá eurozóna se v květnu po pěti měsících poklesu a stagnaci cen vrátila k inflaci díky růstu cen potravin, tabáku a služeb, které vyrovnaly pokles cen energií.

Řecká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,2 procenta a po křehkém oživení z loňského roku se tak vrátila k recesi. Evropská komise odhadla, že ekonomika vzroste letos o půl procenta, zavedení kontroly pohybu kapitálu a zavření bank však podle analytiků zpomalilo ekonomickou aktivitu, další vývoj je tak nejistý.