Nezaměstnanost v únoru mírně vzrostla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti se v únoru meziměsíčně zvýšila o desetinu na 9,2 procenta. Meziročně došlo k poklesu o 0,4 procenta. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se zvýšil o 1,4 procenta na 541 685. Data dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Důvodem růstu nezaměstnanosti byly podle analytiků vedle oslabující ekonomiky také extrémní mrazy, které zastavily sezonní práce. V jarních a letních měsících nezaměstnanost klesne, ale koncem roku se vrátí na nynější úroveň, odhadují ekonomové.

„Obvykle sice nezaměstnanost v únoru klesá, ale vzhledem k oslabující ekonomice není až tak překvapivý její mírný vzestup. Část zaměstnavatelů si zvykla posílat své zaměstnance na zimu na úřady práce, aby se na jaře mohli opět vrátit. Pracovní úvazky na dobu určitou a vedle toho rozvinutý švarcsystém se tak stávají stále významnějším českým koloritem. To, co by však mohlo s nezaměstnaností zahýbat k lepšímu, a sice částečné úvazky, rozhodně zatím příliš nelákají, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán v 65 okresech – největší nárůst byl v okresech Ústí nad Labem (o 4,5 procenta), Benešov (o 4,2 procenta), a Praha-západ a Prachatice (shodně o 3,2 procenta).

Míra nezaměstnanostiMíra nezaměstnanosti|mpsv

„Nezaměstnanost čeká v dalších měsících pokles, nicméně druhá polovina roku – a především její závěr – bude opět ve znamení růstu. V prosinci se proto nejspíše dočkáme nezaměstnanosti na úrovni 9 procent. Nakonec však bude především záležet na tom, jak se Evropa dokáže vzchopit z probíhající dluhové krize,“ dodal.

Na vývoji nezaměstnanosti se podílelo chladné počasí, které bránilo zahájení letošních sezonních prací. V březnu již lze očekávat pokles nezaměstnanosti způsobený nejen začátkem nástupu sezonních prací v zemědělství, lesnictví a cestovním ruchu, ale také organizováním jarních úklidů měst a obcí.

„Hlavním problémem trhu práce ČR v současnosti není propouštění, ale nedostatečná tvorba nových pracovních míst - ekonomika je v mělké recesi, růstový výhled je chabý, a podnikatelský sektor proto nová pracovní místa negeneruje. Za celý rok 2012 očekáváme průměrnou výši míry registrované nezaměstnanosti 8,9 procenta, o čtyři desetiny procentního bodu nad úrovní průměru v loňském roce,“ uvedl Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Počet hlášených volných pracovních míst po pětiměsíčním poklesu vzrostl o 6,4 procenta na 36 671. Na základě monitoringu volných pracovních míst z prostředí internetu bylo v únoru po očištění od duplicit na trhu práce nabízeno dalších 18 834 volných pracovních míst.

V průběhu února bylo nově zaevidováno 54 521 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 21 190 lidí méně a v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 7 365 lidí více.