Nike chystá propouštění, zákazníkům chybí inovace a méně utrácejí

Výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike plánuje propustit více než 1600 zaměstnanců, tedy zhruba dvě procenta celkové pracovní síly. Firma se kvůli očekávaným slabým výsledkům hospodaření v letošním roce snaží snížit náklady. Informoval o tom server listu The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zprávu pro zaměstnance firmy, do které měl možnost nahlédnout.

Firma Nike v prosinci snížila svůj výhled tržeb na letošní rok kvůli obavám, že spotřebitelé jsou při utrácení stále opatrnější. Oznámila také, že v příštích třech letech bude muset snížit náklady o dvě miliardy dolarů (47,1 miliardy korun) za pomoci opatření zahrnujících propouštění a zefektivnění činnosti.

Podle prohlášení měla firma na konci loňského května zhruba 83 700 zaměstnanců. Propouštění má začít dnes a jeho druhá fáze má být dokončena v tomto čtvrtletí. Propouštění se nedotkne zaměstnanců v prodejnách a distribučních centrech ani zaměstnanců v inovačním týmu.

Nike se potýká s větší konkurencí od dalších značek a společnost zasáhly i obavy zákazníků, zda je schopna dodávat inovativní výrobky. V posledních letech firmu také trápily nadměrné zásoby, kvůli kterým musela přistoupit k výrazným slevám zboží, což snížilo její zisky. V posledních několika měsících oznámila změny ve vedení v oblasti inovací, designu, marketingu a technologií.

Také konkurenční společnosti Adidas, Puma a JD Sports varovaly, že letos čekají slabší výsledky hospodaření, protože spotřebitelé omezují nepotřebné výdaje, upozornila agentura Reuters.