Novela zákona o obchodních korporacích zásadně upravuje rozdělování zisku

Právo, ilustrační foto

Právo, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Novela zákona o obchodních korporacích zavádí od počátku příštího roku do života obchodních společností mnohé změny. Ty se dotknou i pravidel pro rozdělování zisku. Zákon nově upřesňuje lhůtu pro rozhodnutí o jeho rozdělení a zpřesňuje také pravidla pro stanovení výše částky k rozdělení nebo situace, kdy není možné zisk vyplatit. Přináší to větší odpovědnost pro statutáry. 

Jak upozorňují právníci z největší česko-slovenské advokátní kanceláře Havel & Partners, vedení firem by se mělo se změnami vyplývajícími z novely zákona o obchodních korporacích včas seznámit a připravit se na ně. Nová úprava totiž klade větší důraz na odpovědnost členů statutárních orgánů za to, že rozdělování zisku není v rozporu se zákonem.

Konec časového omezení účetních závěrek

Podíl na zisku nebo jiných vlastních zdrojích (jako jsou například položky vlastního kapitálu mimo zisk a základní kapitál) se určuje na základě účetní závěrky (řádné nebo mimořádné), kterou schvaluje valná hromada společnosti. Nově přitom zákon výslovně stanoví, že rozhodnutí o rozdělení zisku může valná hromada přijmout kdykoliv v průběhu účetního období následujícího po účetním období, za které je účetní závěrka sestavena. Není tedy nutné, aby o rozdělení zisku valná hromada rozhodla ve lhůtě pro schválení účetní závěrky, což je šest měsíců po skončení příslušného účetního období.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!