Nvidia díky čipům pro AI dál rekordně roste, je mezi nejhodnotnějšími firmami na světě

Americkému výrobci čipů Nvidia prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 12,3 miliardy dolarů (287,3 miliardy korun) z 1,4 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Hlavním pohonem růstu byl zájem o čipy pro umělou inteligenci (AI). Tržby stouply o 265 procent na 22,1 miliardy dolarů. Uvedla to firma ve svém prohlášení.

Analytici očekávali ve čtvrtletí v průměru tržby 20,4 miliardy dolarů. Tržby v divizi technologií pro datová centra se zvýšily pětinásobně na 18,4 miliardy dolarů. Technologie firmy Nvidia, původně vyvinuté pro grafické karty, se osvědčila pro výukové aplikace s AI. Díky tomu podnikání firmy a její hodnota na burze prudce rostou.

Jen od počátku letošního roku akcie Nvidie stouply o více než 30 procent. Firma se dostala mezi nejhodnotnější na světě, její tržní kapitalizace činí téměř 1,7 bilionu dolarů.

Video placeholde
Nvidia Chat with RTX • Živě.cz

„Výsledky Nvidie za poslední tři měsíce v minulém roce překonaly vysoká očekávání analytiků,“ uvedl analytik XTB Štěpán Hájek. „Tržby za GPU procesory, které jsou za poslední rok jedním z nejvíce poptávaných zboží, jelikož zrychlují výpočetní technologii potřebnou k práci velkých jazykových modelů, tvoří převážnou většinu tržeb Nvidie. Akcie společnosti svou výkonností přilákaly spoustu pozornosti a skepse, zda AI není pouhá bublina. Výsledky ukázaly, že nikoliv,“ dodal.

V prvním čtvrtletí Nvidia očekává tržby zhruba 24 miliardy dolarů. Analytici počítají s tržbami 22 miliard dolarů.

Podnikání firmy částečně brzdí opatření přijatá americkou vládou, která zakazují dodávky technologií AI do Číny. Nvidia tam nesmí prodávat nejmodernější čipové systémy používané k trénování AI.