Akcie Metra prudce klesají poté, co akcionáři odmítli nabídku Křetínského a Tkáče

makro

makro Zdroj: Profimedia

Hodnota skupiny Metro, která provozuje mimo jiné velkoobchodní centra Makro Cash & Carry, výrazně klesla. Její akcie od pondělí odepsaly přes osm procent a propadly se pod hranici 14 eur.

Trh tak reaguje na neúspěch jednání mezi skupinou EP Global Commerce Daniela Křetínského a Patrika Tkáče s předními akcionáři Metra o převzetí německé obchodní společnosti. EPGC nicméně potvrdila, že nabídku, která vyprší ve středu, nehodlá zvyšovat.

EPGC, držitel 17,5 procentního podílu, uvedla, že s akcionáři Meridian Foundation a Beisheim Group, kteří v Metru vlastní dohromady 20,56 procenta akcií, nedokázala nalézt společné stanovisko. Poukázala konkrétně na rozdílné názory na hodnotu podniku. "EPGC oceňuje tón a atmosféru rozhovorů a lituje, že nebyly úspěšné. Nadále však věříme, že tato nabídka představuje pro všechny akcionáře jedinečnou příležitost k prodeji akcií za atraktivní cenu," uvedla EPGC, která si dokázala do pondělí zajistit jen zhruba 36,5 procenta akcií Metra. Hrozí tak, že se nepodaří dosáhnout hranice 67,5 procenta. Ta je podmínkou uskutečnění transakce.

Skupina předložila návrh na převzetí Metra v polovině června, za každou kmenovou akcii podniku nabídla 16 eur. Vedení Metra však nabídku odmítlo, proti převzetí se postavili také někteří akcionáři. Nabídka celý podnik ohodnocuje na 5,8 miliardy eur (téměř 150 miliard korun), vedení firmy ji ale považuje za příliš nízkou. Akcionáři Meridian Foundation a Beisheim Group minulý týden oznámili, že v rámci snahy o odvrácení převzetí spojí své podíly a hlasovací práva.

Skupina Metro má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně. V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.