Oslabení čínské měny vyvolalo pozdvižení na burzách. Mohutně posiluje bitcoin i zlato

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia

Poklesem na dlouholeté minimum reagoval čínský jüan na desetiprocentní cla ze strany USA na čínské zboží. Pohyb měny vyvolal na trzích pozdvižení, ze kterého profitoval japonský jen, frank nebo zlato. Výrazný nárůst hodnoty zaznamenal i bitcoin.

V reakci na pondělní události odepsal evropský index Stoxx 600 2,31 procenta, pokračoval tak v pátečním poklesu ve výši dvou a půl procent. Obdobně reagovaly také americké trhy. Index Dow Jones Industrial Average uzavřel níže o 2,9 procenta, S&P 500 ztratil tři procenta a technologický Nasdaq odepsal 3,5 procenta. 

Na šestileté maximum nejistota na trzích naopak pomohla vystoupat zlatu, které zdražilo o více než půl druhého procenta. V ranních hodinách reagoval růstem také japonský jen nebo švýcarský frank. Dařilo se také bitcoinu, jehož růst korigoval ztrátu z minulého týdne. Kryptoměna si připsala téměř deset procent a hodnota se přiblížila dvanácti tisícům dolarů.

„Čínští investoři tvoří velkou část držitelů digitálních měn," říká pro CNBC analytik obchodní platformy eToro Simon Peters s tím, že část z nich se může další sázkou na kryptoměnu „jistit" proti výkyvům standardního oběživa.

Čína jako důvod poklesu jüanu označila napětí na trhu způsobené nižší poptávkou, někteří analytici se však shodují, že propad posílil Peking tak, aby zmírnil dopad naposledy oznámených cel v hodnotě 300 miliard dolarů (téměř sedm bilionů korun) a posílil export. Už v pátek Čína oznámila, že se hodlá obchodním omezením bránit, v reakci země také zastavila zemědělský dovoz z USA. Jüan oslabil na 7,0267 za dolar, nejníže od února 2008, a poprvé od prosince je slabší než 6,9 jüanu za dolar. 

„To, co se nyní děje, je podivný moment. Vidíme, že Číňané dovolili, aby měna klesla pod psychologickou hranici,“ říká ekonom Komerční banky František Táborský s tím, že doposud Čína měnu především stabilizovala. Pokles hodnoty jüanu nastal přesně měsíc poté, co americký prezident Donald Trump Peking obvinil z měnových manipulací.

„Vzhledem k tomu, jak je čínský měnový kurz řízen, je možné jüan ovládat jednodušeji než měny s volně plovoucími kurzy,“ vysvětluje hlavní analytik J&T banky Milan Vaníček. Pokles na rekordní minimum zaznamenal i takzvaný offshore jüan, s nímž se obchoduje mimo Čínu.

Sledujte aktuální kurz bitcoinu:

„Největší neznámou je, kam až nechá Čína měnu zajít,“ komentoval situaci pro Bloomberg analytik BMO Ian Lyngen. Společně s dalšími ekonomy nyní očekává, jak na situaci zareaguje Fed. 

Pokud by přitom Čína v oslabování měny pokračovala i nadále, mohl by být odklon investorů ještě intenzivnější. „Je otázkou, zda chce s Čínou někdo spolupracovat ve chvíli, kdy je hlavním nepřítelem Ameriky,“ říká Táborský.

Oslabování čínské měny může přitom dopadnout také na český průmysl, ekonomové se však shodují, že spíše nepřímo skrze Německo a automobilový průmysl. Prodej vozů v nejlidnatější zemi světa v prvním pololetí klesl o 12,4 procenta, v jednotkách procent zaznamenal propad i koncern Volkswagen. Potenciální zlevnění importu zboží z Číny se Čechů nejspíš nedotkne, myslí si Vaníček.

V reakci na obchodní válku přitom Čína letos ztratila post největšího obchodní partnera USA, když se dostala za Mexiko a Kanadu.