Amazon posiluje logistiku, pronajal si dvacet boeingů

Amazon

Amazon Zdroj: ctk

Amazon hledá cesty k urychlení zásilkové služby a za tímto účelem si pronajal dvacet boeingů 767. Největší internetový obchod světa tak chce získat větší kontrolu nad zajištěním zásilek a ušetřit peníze.

Boeingy si společnost pronajala od Air Transport Services Group na dobu pěti až sedmi let. Detaily dohody zatím nebyly zveřejněny, podle Seattle Times by se však cena pronájmu na měsíc měla pohybovat kolem 600 až 700 tisíc dolarů u nových a 300 až 325 tisíc u starších letadel.

Cílem Amazonu je dostat zásilky pod větší kontrolu. Společnost se chce stát méně závislou na službách logistických firem, jako jsou FedEx, USPS nebo UPS. Právě s UPS měla společnost problém v prosinci 2013, kdy se údajně na základě špatného počasí a velkého náporu objednávek zpozdily zásilky až do období po Vánocích.

Další motivací internetového obchodu je ušetření nákladů na přepravu, které neustále rostou. Za rok 2013 činily 6,6 miliard dolarů, v dalším období už 8,7 miliard a za loňský rok 11,5 miliard.

Amazon tímto krokem navazuje na své dřívější snahy posílit svou logistiku. Už v loňském roce nakoupil tisíce dodávek, které pendlují mezi jednotlivými zásobovacími centry. Mimo to experimentoval také se zásilkami pomocí dronů, které jsou schopné doručit objednané zboží do třiceti minut.