Americké fastfoody zaznamenaly pád

Zakladatel řetězce Chipotle Mexican Grill Steve Ells
(vlevo) má kvůli výsledkům firmy o čem přemýšlet.

Zakladatel řetězce Chipotle Mexican Grill Steve Ells (vlevo) má kvůli výsledkům firmy o čem přemýšlet. Zdroj: profimedia.cz

Akcie amerických řetězců rychlého občerstvení utrpěly minulý týden velké ztráty poté, co některé z řetězců oznámily neuspokojivé výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí letošního roku. Zklamáním pro investory byly především výsledky společností McDonald’s a Chipotle Mexican Grill.

Akcie Chipotle ztratily minulý týden 16,4 procenta poté, co mexický fastfood oznámil, že návštěvnost jejich restaurací klesá a pravděpodobně bude klesat i nadále. Pád se zastavil na hodnotě 242,97 dolaru za kus. Karen Holthousová, analytička Credit Suisse, snížila dvanáctiměsíční cílovou cenu akcií Chipotle na 290 dolarů z původních 390 dolarů. „Ve výsledcích se dalo najít velmi málo z toho, co by poskytlo prostor pro budoucí růst,“ uvedla Holthousová. Akcie Chipotle od dubnových maxim 440 dolarů za akcii oslabily již o téměř 45 procent.

McDonald’s s pátečními výsledky oznámil, že slabá globální ekonomika nadále negativně ovlivňuje hospodaření společnosti.
Provozovatel největší sítě rychlých občerstvení na světě McDonald’s nedostál očekáváním trhu. Na vině byl pokles tržeb v USA. Nedokázal jej vykompenzovat ani nečekaně dobrý výsledek v dluhovou krizí zasažené Evropě, kde se chudnoucí Evropané začali více stravovat v restauracích rychlého občerstvení. Dalším negativním jevem byl pro McDonald’s posilující dolar, který snížil zisky ze zahraničí.

McDonald’s navíc očekává růst cen komodit, což se projeví na nákladové straně hospodaření firmy. Zatímco v USA McDonald’s v celoroční bilanci za rok 2012 nadále očekává 3,5 až 4,5procentní nárůst cen komodit, v Evropě je odhad o procento nižší. Akcie McDonald’s v pátek oslabily o 4,1 procenta. Od začátku roku tak ztratily již 12 procent.

Akcie Mcdonald´sAkcie Mcdonald´s