Americkým kinům se zatím moc nedaří

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Letošní první pololetí se americká kina oproti dřívějším letům musela spokojit se solidními, ale nikoli rekordními tržbami, když utržila částku 4,927 miliardy dolarů, což proti rekordnímu loňsku znamená pokles o 8,8 procenta.

Ztráta z prvního čtvrtletí byla propastná (meziročně více než 26 procent) a vydařený start letní sezony ji dokázal jen snížit, nikoli zcela eliminovat. Jedním z možných důvodů propadu tržeb může být i vzácný meziroční pokles průměrné ceny vstupenky. Loni byla průměrná cena 7,89 dolaru, zatímco letos průměrný vstup vyjde na 7,86 dolaru. Průměrné ceny lístků naposledy meziročně poklesly v roce 1993.
Mnohem zjevnějším důvodem je ale absence velkého počtu hitů.

Vůbec nejvíce vydělávalo pokračování komedie společnosti Warner Bros. Pařba ve Vegas nazvané Pařba v Bangkoku. Na jeho americkém kontě je již 245,8 milionu dolarů. Výsledky dalších snímků ale již tak povedené nejsou.

Podíl studií na tržbách amerických kinPodíl studií na tržbách amerických kin | boxofficemojo.com

V domovských sálech zklamalo především čtvrté pokračování Pirátů z Karibiku (společnost Buena Vista / Walt Disney). Celosvětově se jejich tržby již blíží rovné miliardě dolarů, ale doma Piráti utržili jen 231,5 milionu dolarů, což je nejhorší výsledek celé série. Již pouze jeden film se dostal přes hranici dvou set milionů dolarů – pátý díl akční série Rychle a zběsile. Velké překvapení naopak připravila nízkorozpočtová komedie producenta Judda Apatowa Ženy sobě, jež utržila již 150 milionů dolarů. Tržby pouhých 12 filmů se přehouply přes hranici 100 milionů dolarů.