Analytici: Benzin a nafta v létě zdraží, ale ne markantně

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic v nadcházejícím letním období dále porostou, růst by však neměl být markantní. Podle většiny oslovených analytiků by benzin a nafta neměly v létě zdražit o více než korunu za litr. Podle aktuálních dat společnosti CCS se v současné době v ČR prodává litr benzinu Natural 95 za průměrných 32,63 koruny, nafta pak za 32,25 koruny.

Pohonné hmoty po loňském výrazném zlevnění vytrvale zdražují od letošního února. Koncem dubna rostly jejich ceny každý týden o desítky haléřů, nyní se růst mírně zpomalil.

„Během nadcházejících týdnů očekávám, že pohonné hmoty ještě mírně zdraží, avšak ve srovnání s loňským létem se bude tankovat levněji. Předpokládám, že cena za litr pohonných hmot by se měla pohybovat průměrně mezi 33 až 34 korunami,“ řekl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Loni v létě se ceny pohonných hmot v ČR vyšplhaly až ke 37 korunám.

Růst cen kvůli ropě

Analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak řekl, že mírné zdražení bude způsobeno postupným růstem cen ropy na světovém trhu. „Myslíme si, že zdražení bude jenom o několik haléřů, maximálně o půl koruny proti současné úrovni. Benzin by měl případně zdražovat rychleji než nafta,“ dodal. Cena středomořské ropy Brent činí v současnosti přes 67 dolarů za barel. V průběhu ledna byla přitom její cena pod 50 dolary za barel.

Podle analytika České spořitelny Ľuboše Mokráše roste cena ropy z důvodu očekávaného vyrovnání její produkce a spotřeby ve světě ve druhém pololetí letošního roku. „Zásoby ropy jsou ovšem vysoké a pokles produkce se zatím moc neprojevuje,“ podotknul.

Tomčiak upozornil, že kromě ceny ropy ovlivňuje cenu benzinu a nafty u pump i kurz české koruny vůči americkému dolaru, ve kterém se pohonné hmoty obchodují na komoditní burze v Rotterdamu. „Koruna v uplynulých týdnech výrazně zhodnotila. My však očekáváme, že toto posilování skončí. Důvodem je fixace koruny na euro, které by mohlo proti dolaru oslabit v souvislosti s řeckou krizí,“ uvedl.

Lépe natankovat doma, shodují se analytici

Analytici se shodují také na tom, že při cestách do zahraničí bude pro české motoristy výhodnější, když natankují doma. „Myslím, že do léta se nic podstatného nezmění na situaci, kdy pohonné hmoty stojí zhruba stejně v Polsku a Chorvatsku, ale dražší jsou v Německu, Rakousku, na Slovensku, ale i ve Francii nebo Itálii,“ dodal analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Šéf petrolejářů: Pumpař je malý pán, cenu tvoří globální politika