Analytik: benzin ještě může zlevnit, pumpaři mají vysoké marže

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash/Euro

V druhé polovině prosince pokračoval strmý pokles cen paliv, který díky levné ropě začal už na podzim. Za celý loňský rok pak spadly ceny Naturalu 95 i nafty o zhruba čtyři koruny na litr, a jsou tak nejnižší za poslední čtyři roky. Podle analytika Tomáše Menčíka by ale pohonné hmoty mohly ještě zlevnit, protože pumpaři mají vysoké marže a ceny jsou tak pokřivené.

Za poslední dva týdny loňského roku klesla průměrná cena litru benzinu o 1,41 Kč na 31,92 koruny a nafty o 1,21 Kč na 32,06 koruny. Na některých místech Česka ale litr zlevnil až pod 30 korun.

Od začátku loňského roku až do října se celorepublikové průměrné ceny stabilně držely nad 36 korunami, jen výjimečně mírně klesly pod tuto hranici. Poté ale začal výrazný pokles, který způsobil přebytek ropy na trhu.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka také ekonomové přecenili ekonomický růst. Slabší hospodářství i peněženky spotřebitelů tak přináší i menší zájem o pohonné hmoty a ropu obecně. Za celý loňský rok se ceny Naturalu 95 propadly v Česku o 4,16 Kč za litr a ceny nafty o 4,15 Kč. Naposledy byly ceny pod 32 korunami v prosinci 2010.

Ceny pohonných hmot v České republice
Průměrná cena k 31. 12. 2014Průměrná cena k 31. 12. 2013
Natural 9531,92 Kč/litr 36,08 Kč/litr
Nafta32,06 Kč/litr 36,21 Kč/litr

Zdroj: CCS

Navíc prostor pro další snižování cen v ČR podle Menčíka je. „Reálná hranice je pod 30 korunami,“ řekl analytik agentuře ČTK. Ceny ropy na světových trzích totiž klesly téměř o polovinu, ale české pumpy pokles promítly do cen jen částečně.

„Ceny pohonných hmot v Česku jsou pokřivené, protože je mnoho čerpacích stanic nechalo na vysoké úrovni, a mají díky tomu vysoké marže. Je otázka, jak dlouho mohou držet ceny vysoko,“ doplnil Menčík.

Jakým směrem cena ropy nyní zamíří, zatím podle něj není jisté. „Proti dalšímu poklesu stojí posilující dolar a pozitivní vývoj v USA. Evropa a Asie jsou na tom ale hůře, tam by musely ekonomice pomoci centrální banky,“ dodal analytik.

Nejdražší je Praha

Na přelomu loňského a letošního roku sice přišlo mírné zdražení, ale průměrné celorepublikové ceny pohonných hmot se stále drží kolem 32 korun. Cena Naturalu 95 k 1. lednu 2015 činila 32,08 koruny a cena nafty 32,33 koruny. Podle Menčíka ale nebyl pro zdražení žádný podnět, pravděpodobně šlo o jednorázový výkyv.

Ke konci loňského roku byla stále nejdražším regionem Praha, kde stál benzin v průměru 34,33 Kč a nafta 34,34 Kč. Všude jinde v republice se ceny pohonných hmot držely pod hranicí 33 korun. Nejlevnějším krajem byl Jihočeský, kde činila průměrná cena Naturalu 95 30,86 Kč a cena nafty 31,03 Kč.