Antimonopolní úřad posvětil prodej drogerií Schlecker

Schlecker

Schlecker Zdroj: profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej tuzemských drogerií Schlecker české firmě p.k.Solvent. Rozhodnutí je pravomocné. ÚOHS žádné podmínky neuložil. Spojení firem není způsobilé narušit hospodářskou soutěž, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle Rafaje p.k. Solvent bude na celorepublikové úrovni čelit konkurenci ze strany řetězců Rossmann, dm drogerie a dalších firem včetně obchodních řetězců. Konkurenční prostředí podle ÚOHS panuje i na lokální úrovni.

Česká p.k. Solvent v tuzemsku zastřešuje největší síť 700 drogerií TETA. Převzetím konkurenta se pozice PKS přiblíží k pětinovému podílu na domácím trhu drogistického zboží. Schlecker v Česku provozuje podle ÚOHS 134 specializovaných prodejen a je dceřinou firmou stejnojmenného německého koncernu, jehož mateřská společnost je od ledna v insolvenci. Nově získané prodejny posílí pozici PKS zejména ve velkých městech a nákupních centrech.

Společnost PKS byla založena v roce 1992. Vedle drogerií TETA provozuje i velkoobchod, jenž využívá logistických center v Olomouci a Praze. V roce 2009 vstoupila PKS i na slovenský trh. Tamní maloobchodní síť TETA-SK má více než 200 prodejen.

Německý drogistický řetězec Schlecker expandoval na tuzemský trh v roce 2007, kdy koupil síť tuzemských drogerií Droxi a přejmenoval je na Schlecker. V roce 2010 ale firma snížila počet tuzemských prodejen ze 166 na 153 a loni na 145.