Argentina se snaží zachránit svou měnu. McDonaldu kvůli tomu došel kečup

McDonald's

McDonald's Zdroj: CC BY 2.0: MIKI Yoshihito

Kvůli odlivu deviz, který ohrožuje už tak slabou místní měnu, sáhla Argentina k radiálnímu kroku a omezila zahraniční obchod. Na striktní kontrolu dovozu nyní doplatil první velký zahraniční podnik. Argentinským pobočkám McDonald's totiž došel kečup. Hněv zákazníků se nyní může obrátit proti vládě.

Facebooková stránka McDonald's se o víkendu naplnila stížnostmi nespokojených zákazníků. Na více než 200 argentinských poboček totiž došel kečup. McDonald's potíže přiznává. „Nedostatek kečupu na našich pobočkách je přechodný. Doufáme, že problém brzy vyřešíme. Zatím nabízíme alternativní omáčky,“ reagovala firma.

Řetězec důvod nedostatku nevysvětlil, podle místních médií za ním ale stojí zpřísněná kontrola pohybu deviz a dovozu, kvůli které nemůže McDonald's dovážet kečup ze sousedního Chile. Argentinské podniky totiž dostávají povolení platit v dolarech jen v případě, že zároveň vyvážejí nějaké produkty. Argentinské peso zahraniční firmy neakceptují kvůli jeho prudce klesající hodnotě.

Omezením dovozů a nakládání s devizami se vláda snaží zastavit ztenčování devizových rezerv, které spadly z 52 miliard dolarů v roce 2011 na současných 29 miliard dolarů. Centrální banka také nedávno kvůli nedostatku deviz přestala intervenovat ve prospěch domácí měny. Ta reagovala největším propadem od státního bankrotu v roce 2002.

Nedostatek kečupu je zatím prvním projevem omezeného dovozu, který ale může citelně pošramotit image hospodářské politiky prezidentky Cristiny Fernándezové. Již delší dobu ale není v zemi k dostání Bic Mac, který pro svůj stejnojmenný index využívá týdeník The Economist. Argentina totiž nezávislým institutům hrozí vysokými pokutami, pokud se jejich údaje o inflaci v zemi odlišují do oficiálních dat. Zatímco podle vlády inflace dosahuje deseti procent, zahraniční experti mluví až o trojnásobku.