Aukční propadák: hlavní událost sezóny historických vozů provázel nezájem

Pomyslný vítěz aukcí při Pebble Beach Concours d’Elegance: Jaguar D-Type Roadster se prodal za 21,78 milionu dolarů

Pomyslný vítěz aukcí při Pebble Beach Concours d’Elegance: Jaguar D-Type Roadster se prodal za 21,78 milionu dolarů Zdroj: RM Sotheby's

Přehlídka veteránů Pebble Beach Concours d’Elegance - vítězný vůz Lancia Astura Pininfarina Cabriolet
Přehlídka veteránů Pebble Beach Concours d’Elegance
Přehlídka veteránů Pebble Beach Concours d’Elegance
Přehlídka veteránů Pebble Beach Concours d’Elegance
Přehlídka veteránů Pebble Beach Concours d’Elegance
11
Fotogalerie
Po letech růstu začínají aukční ceny automobilových veteránů klesat. Ukázaly to výsledky aukcí, které provázely přehlídku historických vozidel Pebble Beach Concours d’Elegance v kalifornském Monterey, jedné z nejprestižnějších akcí svého druhu na světě. Nového majitele našlo v poměru nejméně historických automobilů přinejmenším od přelomu století.

Celková cena vydražených aut a motocyklů v aukcích společností Gooding & Co., Bonhams, RM Sothebys, Mecum a Russo & Steele dosáhla necelých 345 milionů dolarů. Ve srovnání s loňskými aukcemi je to o 13,1 procenta nižší suma, oproti vrcholu aukčních cen během kalifornské přehlídky v roce 2014 jde o propad téměř čtrnáctiprocentní.

Druhý pokles cen v řadě je pro investory a sběratele významným ukazatelem vývoje trhu. „Z letošních aukcí v Monterey vyplývá, že ceny všech aut kromě těch zcela výjimečných přestávají růst,“ komentoval McKeel Hagerty, šéf stejnojmenné pojišťovny, která se specializuje na automobilové veterány.

Hned sedm vozidel se totiž prodalo za více než deset milionů dolarů a na celkových tržbách z aukcí se podílely 32 procenty. Padly dražební rekordy, pro předválečné, britské, americké i francouzské vozy. O to větší pokles cen zaznamenaly méně mimořádné automobily.

Hagerty uvedla, že na rozdíl od dřívějších ročníků Concours d’Elegance se většina aut prodala za cenu odpovídající jejich aktuální hodnotě. „Vypadá to, že očekávání nakupujících více odpovídají tržním cenám než předpoklady prodávajících. Zájemci nechtějí nyní platit za budoucí výnosy,“ uvedla pojišťovna.

Tomu odpovídala i mírně nižší úspěšnost prodeje. Zatímco loni našlo nového majitele 58 procent nabízených veteránů, letos to bylo 56 procent, což je nejnižší hodnota nejméně od roku 2000.

Přijde opět růst?

Na pokles cen veteránů ukazuje i Hagerty Market Index. Ten loni v srpnu dosáhl historického maxima 186,61 bodu a od té doby vytrvale klesal až na současných 127,15 bodu.

Hagerty Market IndexHagerty Market IndexHagerty Market Index|Hagerty

Podle investičního stratéga Raiffeisenbank Michala Brožky ceny veteránů v USA se zhruba půlročním zpožděním přibližně kopírují vývoj akciového trhu. „Pokud hledáme makroekonomické důvody, proč ceny veteránů v posledních měsících klesají, pak je to konec ultrauvolněné měnové politiky americké centrální banky,“ řekl.

Vzhledem k tomu, že americký akciový trh aktuálně dosahuje nových maxim, předpokládá Brožka, že za několik měsíců by se mohly i ceny veteránů vrátit k růstu. Trh s klasickými automobily je ale specifický a ne vždy reaguje předvídatelně. „Právě poslední měsíce dokládají, že v některých obdobích mohou tyto dva trhy jít proti sobě,“ uzavřel Brožka.