Autobazary AAA otevřely první pobočku v Rusku

Anthony James Denny

Anthony James Denny Zdroj: E15 Eduard Erben

Skupina AAA Auto oficiálně otevřela první autobazar v Rusku. Ten se nachází v blízkosti hlavního silničního obchvatu kolem Moskvy. Nová pobočka bude zpočátku zaměřena na výkup s předpokládanou nabídkou až 500 vozů. AAA Auto bude obchodní činnost v Rusku řídit pomocí dceřiné společnosti AAA Auto LLC.

AAA plánovaly vstup do Ruska již dlouho, nakonec jej realizovaly až nyní. „Otevření pobočky v moskevské oblasti je součástí našich dlouhodobých expanzních plánů, které byly schváleny představenstvem společnosti. Vstup na ruský trh jsme plánovali již několik let, ale kvůli finanční krizi se celé načasování realizace muselo posunout na vhodný okamžik,“ uvedl generální ředitel skupiny Anthony Denny.

Denny přitom připouští, že působení v Rusku bude mít svá specifika, ruským zákazníkům chce ale poskytovat stejné služby jako v Česku a na Slovensku. „Charakter trhu je oproti středoevropskému prostředí značně odlišný, a to jak z pohledu skladby vozového parku, tak i z hlediska nákupních zvyklostí. Pro AAA Auto to bude jistě velká výzva, nicméně obchodní potenciál trhu je tak obrovský, že bychom považovali za chybu jej nevyužít,“ dodal.

Kromě Ruska plánuje společnost další expanzi v Česku a na Slovensku. Zde chce do konce roku otevřít pět nových prodejen. Nyní má 25 prodejních míst.

AAA Auto v Česku a na Slovensku v prvním pololetí prodalo 22.241 aut, což je téměř o pětinu více než loni. Skupina zvýšila tržby o 41,8 procenta na 130 milionů eur (asi 3,1 miliardy korun). Konsolidovaný čistý zisk vzrostl o 37,7 procenta na 3,2 milionu eur.