Babišova michelinská restaurace bude mít v Česku sestru

Paloma restaurant

Paloma restaurant Zdroj: Paloma restaurant

V Průhonicích vzniká rekonstrukcí hotelu Magnolia nová restaurace Paloma s ambicemi získat michelinskou hvězdu.

Po třech letech fungování luxusní restaurace Paloma u francouzského Azurového pobřeží chystá její majitel Andrej Babiš sesterský podnik přímo v Česku. Vzniká na náměstí v Průhonicích, Babišově bydlišti, rekonstrukcí bývalého hotelu Magnolia. Otevřeno by měla mít od podzimu příštího roku.

„Restaurace bude mít stejné ambice jako sesterská restaurace ve Franci, tedy získání michelinské hvězdy,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Babišova Paloma v městečku Mougins nedaleko Cannes přitom letos získala prestižní michelinské hvězdy rovnou dvě. Pokud by průhonický podnik následoval svého francouzského předchůdce, stala by se tak první oceněnou restaurací mimo Prahu. Podle letošního průvodce se totiž mohou v Česku pyšnit michelinskou hvězdou již tři podniky, všechny ale v hlavním městě – obhájily ji podniky Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise, poprvé ji získala restaurace Field.

Podle aktuálních záměrů restaurace ponese stejný název Paloma a také koncept gastronomie bude v zásadě totožný

„Podle aktuálních záměrů restaurace ponese stejný název Paloma a také koncept gastronomie bude v zásadě totožný. V rámci Průhonického projektu by měli působit i členové michelinského týmu francouzské Palomy včetně šéfkuchaře Nicolase Decherchiho,“ podotkl Hanzelka. Lokality mimo Prahu, kde je i méně movitějších turistů, za nevýhodu nepovažuje. „Koncept přenášíme do Průhonic mimo jiné i z toho důvodu, abychom toto městečko s krásným zámkem a parkem pomohli zviditelnit,“ dodal.

První restauraci Paloma otevřel Babiš ve Francii před třemi lety. Do rekonstrukce a spuštění podniku tehdy investoval zhruba 50 milionů korun. V zahraničí do té doby žádnou restauraci neprovozoval. V Česku má Babiš již tři – na pražském Chodově vedle sídla Agrofertu, v Průhonicích v sokolovně, třetí pak i s hotelem na farmě Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku.