Babišův fond chce stavět polikliniku, jednu z největších v Praze

Holešovická budova Lighthouse, sídlo kliniky Iscare

Holešovická budova Lighthouse, sídlo kliniky Iscare Zdroj: ISCARE, komerční prezentace

Fond Hartenberg plánuje sestěhování části pražských zdravotnických firem. Zatímco jeho klinikám umělého oplodnění se daří, gynekologická klinika nevydělává.

Jozef Janov, správce soukromého pětimiliardového investičního balíku ministra financí Andreje Babiše, chce postavit v Praze novou polikliniku. Holding Hartenberg se letos na podzim rozhodne, kam sestěhuje některé ze svých pražských zdravotnických firem. „Buď prodloužíme nájem v Holešovicích, nebo si postavíme novou nemocnici. Osobně výrazně podporuji vlastní budovu,“ řekl deníku E15 Janov. „Postavili bychom si ji na míru, mohli bychom do ní začlenit i laboratoř, bylo by to efektivní.“

Pro osmipatrovou budovu na tisíci metrech zastavěné plochy už hledá vhodný pozemek s dobrou dopravní dostupností. Pokud padne rozhodnutí, stavět chce co nejdříve. Počítá přitom s investicí v hodnotě vyšších stovek milionů korun.

Do nové polikliniky by byla zahrnuta gynekologická klinika GynCentrum, která dosud sídlí v hloubětínském zámečku, centrum plastické chirurgie a gynekologie Iscare Praha z holešovické budovy Lighthouse a laboratoř Vidia Diagnostika, zatím na adrese Poliklinika Černý Most.

K nim by firma přikoupila další ordinace ambulantních specialistů, kteří už mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami. „Pojišťovna nové smlouvy v Praze nedává a nechceme z toho dělat zařízení jenom pro samoplátce,“ říká Janov.

Pomoc pro gynekologii

Vznikla by tak poliklinika se širokým spektrem ambulantních oborů a malými operačními zákroky, která by se zařadila mezi větší taková zařízení v Praze. Největší by zůstala desetipodlažní Poliklinika Budějovická, která stojí v Krči na 4500 metrech čtverečních.

Babišův fond by tím pomohl svojí klinice GynCentrum. Ta na rozdíl od klinik umělého oplodnění, na kterých zdravotnický byznys Hartenbergu stojí, nevydělává. Dva roky byla ztrátová, nyní se prý pohybuje kolem nuly. Právě kvůli reprodukčním klinikám ji chce přesto zachovat. „Úhrady za gynekologické operace jsou tak nízké, že z nich nedokážeme zaplatit doktory. Finančně to samo o sobě nedává smysl, v celém kontextu je ale GynCentrum součást řetězce,“ vysvětluje Janov. Hartenberg má ve zdravotnické skupině FutureLife kromě klinik umělého oplodnění i polikliniku ve Valašském Meziříčí.