Babišův velkořezník Jung masivně investuje do byznysu s demencí

Vizualizace projektu pečovatelského domu společnosti Anavita v Praze Slivenci, jehož otevření se chystá na rok 2017.

Vizualizace projektu pečovatelského domu společnosti Anavita v Praze Slivenci, jehož otevření se chystá na rok 2017. Zdroj: Anavita

Do podnikání s péčí o lidi postižené Alzheimerovou chorobou se naplno pustil Radko Jung, šéf předního dodavatele zvířat a masa Animalco z impéria Andreje Babiše. Kapitál v "pečovatelské" firmě Anavita spojil mimo jiné s někdejším spolupracovníkem skupiny PPF Jaroslavem Otenšlégrem.

“Jsme skupina investorů, nikdo nemá majoritu,” řekl E15.cz další spolumajitel Anavity Jiří Dušek. Jejich společnost vlastní po Česku již šest pečovatelských center. To jí řadí mezi největší hráče v oboru, sedmé v Praze-Slivenci staví. Naposledy otevřela Domov pro seniory v Plzni, který má téměř 150 lůžek.

Kapitálovou injekci dostal Jung v roce 2011. Tehdy firmu Animalco s miliardovými tržbami prodal Agrofertu. Současně však zůstal jejím ředitelem.

Kolik Anavita zatím investovala, a kolik ještě investovat hodlá, si společnost nechává pro sebe. Něco však naznačuje znalecký posudek na Domov seniorů Olomouc, který si firma nechala před časem vypracovat. Zařízení ocenil na 62 milionů korun. Celkově tedy může jít o investice v stamilionových řádech.

Babišův holding dává od byznysu Radko Junga ruce pryč. “S Agrofertem to nemá naprosto nic společného. Jde o soukromou aktivitu pana Junga,” reagoval mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Avšak nakonec i Andrej Babiš si svůj díl z demence ukrajuje. Jeho společnost Imoba v Průhonicích u Prahy pronajímá nemovitost koupenou před sedmi lety síti Alzheimercentrum.

Pitr, politici, úředníci

Lukrativní byznys s Alzheimerem přilákal také další zvučná jména. Mimo jiné blízké spolupracovníky podnikatele Tomáše Pitra. Ve spolupráci s někdejším vrcholným představitelem ODS Borisem Šťastným loni otevřeli Alzheimer Home Zátiší v Praze-Kunraticích.

Mezi ambiciózní hráče kolem demence patří EBM Group. Skupinu spoluvlastní realitní byznysmen Lubomír Vais, který si v minulosti na nacelý rok odskočil na pozici ředitele Státního fondu rozvoje bydlení. Jeho společnost provozuje již dva pečovatelské domy. Třetí otevře do konce letošního roku, čtvrtý začne brzy stavět.

O štěstí se v byznysu pokouší také někdejší majitel zkrachovalé společnosti ECM Milan Janků. Jeho projekt Senior Domus ale podle dostupných informací žádné zařízení nepostavil.