Becherovka kritizuje Slovensko: vracení alkoholu do ČR je přehnané

Likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka dnes kritizovala Slovensko, že před dvěma týdny po sérii otrav metanolem v Česku zakázalo také prodej zavedených značek tuzemských lihovin. Nezamlouvají se jí ani návrhy Bratislavy, aby stávající zásoby českého alkoholu v zemi byly vráceny výrobcům zpět do ČR. Společnost uvedla, že její produkty jsou bezpečné.

„Problém se v Česku nebo na Slovensku netýká legálně dovezených a distribuovaných lihovin. Od začátku se týká černého trhu,“ prohlásil ředitel Becherovky Anthony Schofield.

Likérka prodá na Slovensku milion litrů alkoholu ročně. Celkový prodej včetně dalších značek skupiny Pernod Ricard, do které společnost patří, představuje v zemi pod Tatrami 1,8 miliónu litrů za rok.

Aféru s metanolem, která si v Česku vyžádala téměř tři desítky lidských životů, podle Schofielda odstartovala nedůslednost kontrol a nedostatečné potírání nelegálního trhu s alkoholem. „Podle našich odhadů tento černý trh představuje asi 25 procent celkového objemu, a to je příliš mnoho. Černý trh se, samozřejmě, nedá potlačit úplně, ale v zemích Evropské unie jeho úroveň dosahuje asi deset procent,“ dodal Schofield.

Slovenští obchodníci včetně české likérky navrhli, aby na veškerý alkohol vyrobený od začátku letošního roku byly zveřejněny certifikáty šarží včetně použitého lihu, jakož i certifikát mezinárodního laboratoře.

Bratislava ale neuvolnila zákaz dovozu a prodeje českých lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent ani poté, co Česko minulý týden prohibici zmírnilo. Slovenské ministerstvo zemědělství požaduje, aby se stávající zásoby českého alkoholu v obchodech a v dalších firmách nejprve odvezly zpět do ČR. Odůvodňuje to ochranou Slováků před nekvalitním alkoholem.

„Je to přehnaná reakce ministerstva. Myslím, že tento krok by nebyl v souladu s evropským právem,“ poznamenal Schofield.

Postoj slovenského ministerstva kritizovali také importéři alkoholu, kteří připomněli, že nekvalitní alkohol nebyl v obchodní síti na Slovensku dosud nalezen. „Technicky a logisticky stáhnout veškerý alkohol vyrobený v České republice je zkrátka neproveditelný,“ uvedl obchodní zástupce české likérky na Slovensku Martin Pučalík.