Bernardu se daří, pivovar loni téměř o polovinu zvýšil zisk

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci Zdroj: Rodinny pivovar Bernard v Humpolci

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci dokázal zvýšení zájem o své pivo promítnout i do hospodářských výsledků za loňský rok. Jeho tržby stouply o sedmnáct procent na 631,4 milionu, čistý zisk pak dokonce o téměř polovinu na 95,1 milionu. V obou případech je to nejvíce v novodobé historii pivovaru.

Humpolecký pivovar loni zvýšil výstav o čtrnáct procent na 302 tisíc hektolitrů. „Prodejní výsledky roku 2015 byly ovlivněny nárůstem prodejů v tuzemsku i v zahraničí,“ uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva a čtvrtinový spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Další čtvrtinu vlastní šéf pivovarské sladovny Josef Vávra, polovinu pak belgický pivovar Duvel.

Export loni dosáhl téměř 65 tisíc hektolitrů, tedy více než pětiny z celkového výstavu. Nejvýznamnějším odbytištěm je Slovensko, kam loni zamířilo téměř 37 tisíc hektolitrů piva, meziročně o třetinu více. Některou ze značek Bernard lze ale zakoupit v dalších více než třech desátkách států.

Konečné výsledky za loňský rok jsou přitom lepší, než pivovar plánoval. Původní plán týkající se výstavu činil 286 tisíc hektolitrů, což firma nakonec překročila o 16 tisíc hektolitrů. U tržeb za vlastní výrobky a služby plánoval Bernard nárůst o deset procent, nakonec to bylo o osmnáct procent. Čistý zisk měl původně činit 70 milionů, na účtech mu ale přibylo o třetinu více.

výstav Rodinného pivovaru Bernardvýstav Rodinného pivovaru Bernard|e15

Také v letošním roce hodlá pivovar i nadále růst. Výstav by měl stoupnout o deset procent, což odpovídá asi 332 tisícům hektolitrů piva. Nárůst tržeb za pivo by pak měl činit dvanáct procent, a to prostřednictvím jak tuzemského, tak zahraničního trhu. „V oblasti hospodářského výsledku budeme usilovat o dosažení výsledku na úrovni 105 milionů korun,“ uvedl Bernard.