Bílá revoluce: Pozor na pračky a myčky třídy A, měly by zmizet z trhu

Při výběru praček by měli uvážliví kupující od prosince zpozornět.

Při výběru praček by měli uvážliví kupující od prosince zpozornět. Zdroj: Mlada fronta E15

Trh s bílou elektronikou musí od 1. prosince vstřebat další novinku. A zrovna u zboží, které před Vánocemi opravdu frčí. Od uvedeného data smějí být podle nařízení z Bruselu na evropský trh uváděny pračky a myčky pouze energetické třídy A+ a lepší. „Spotřebitelé by proto měli při výběru tohoto zboží plusům na energetickém štítku věnovat opravdu zvýšenou pozornost,“ řekl serveru E15.cz Juraj Krivošík ze společnosti SEVEn.

„Samozřejmě to neznamená, že by pračky a myčky energetické třídy A nemohly být od prosince v prodeji vůbec. Žádný kalendářní limit na doprodej tohoto zboží není, pouze prodejce nesmí již toto zboží od 1. prosince objednávat,“ vysvětlil serveru E15.cz Krivošík.

Pokud by přesto prodejci chtěli prodejci s třídou A u tohoto zboží ve své nabídce dlouhodoběji pracovat, kontrolní otěže má v rukou Státní energetická inspekce.

„Může prověřit, zda zboží nebylo objednáno po 1. prosinci 2013 či zda údaj z energetického štítku odpovídá štítku deklaraci,“ řekl Krivošík.

Možná více než spotřebitelům věří Krivošík v informovanosti o nové změně prodejcům. „Musí si hlídat pravidla a už dopředu určitě provedli přirozenou selekci. Praček a sušiček třídy A je už teď na trhu menšina,“ upřesnil Krivošík.

Každé plus zvažte

Přesto má expert ze společnosti SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, pro kupující dobrou radu: „Je třeba zdůraznit, že z hlediska energetické náročnosti bude už pračka a myčka třídy A+ podprůměr, třída A++ dobrý průměr. Nejúspornější pak je energetická třída A+++, a to už je zajímavá úroveň. Každé plus by měl spotřebitel při nákupu dobře zvážit.“

Na základě požadavků evropské legislativy na minimální energetickou účinnost smějí být od 1. prosince 2013 na trh uváděny pouze pračky a myčky energetické třídy A+ a lepší (u myček šířky 45 cm a menší je to nadále energetická třída A).

Energetická třída A+ tedy bude nejhorší dostupnou třídou na evropském trhu pro tyto spotřebiče a spotřebitelé tak ze sedmi tříd na energetickém štítku fakticky budou volit pouze mezi třemi nejvyššími energetickými třídami A+++, A++ a A+.

V České republice provozuje o.p.s. SEVEn v rámci mezinárodního neziskového projektu Euro Topten MAX poradenské internetové stránky na téma úsporných spotřebičů.

Obdobné stránky jsou v rámci projektu k dispotzici v 18 zemích EU, ale i USA a Číně. Jejich spuštění se chystá v zemích Latinské Ameriky a Indii.

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn