Blažkova sesterská firma jede dál a šije uniformy pro policii, České dráhy i taláry pro advokáty

Výpravčí mají nové uniformy od Blažka.

Výpravčí mají nové uniformy od Blažka. Zdroj: ČTK

Výpravčí mají nové uniformy od Blažka.
Výpravčí mají nové uniformy od Blažka.
.
.
7
Fotogalerie

Společnost Blažek Praha nejprve prošla ochranou před věřiteli a před koncem loňského roku skončila s nesplacenými dluhy za 86,9 milionu korun v insolvenci. Nyní firma zaměřená na pánskou módu prochází reorganizací. Vedle toho však nedotčena funguje její sesterská společnost Vestimentum stejného majitele, která se zaměřuje na státní zakázky.

„Založení dceřiné společnosti Vestimentum v roce 2014 bylo zcela logickým krokem pro zpřehlednění do té doby značně různorodých aktivit naší holdingové struktury,“ vysvětluje Jan Vácha, místopředseda představenstva Blažek Holdingu, kam obě zmíněné firmy patří. Podle něj se jím tímto podařilo „mnohem transparentnější uchopení činnosti jednotlivých entit navenek, zejména ve vztahu k obchodním partnerům a financující bance“. A oddělil se tak módní byznys od výroby a dodávek profesních výstrojí soukromých a státních institucí.

Zakázky pro Hradní stráž i policii

Od roku 2015 figuruje Vestimentum podle Informačního systému o veřejných zakázkách ve dvaceti dvou zakázkách. Nejčastějším zadavatelem je ministerstvo obrany – pro které Vestimentum šilo a šije hlavně stejnokroje, kombinézy, barety, halenky – či ministerstvo vnitra a pod něj spadající policie a další instituce.

„Se společností Vestimentum uzavřela Policie ČR za poslední čtyři roky třicet smluv. Jde o kombinaci kupních smluv a víceletých rámcových dohod,“ uvádí Ondřej Moravčík, vedoucí oddělení tisku na policejním prezidiu. Aktivních je nyní sedm rámcových dohod v celkové výši 336 milionů korun. Žádné potíže podle něj ani se společností Blažek Praha, ani se společností Vestimentum u jejich zakázek neevidují.

„Společnost aktuálně dodává Stejnokroj 97 pro muže a ženy, košile a bundokošile pro hradní stráž a vojenskou hudbu a Bundu 2012 pro vojenskou policii,“ uvádí Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Celkem uzavřelo ministerstvo obrany se společností Vestimentum rámcové smlouvy za 180 milionů korun.

„Společnost byla penalizována pouze za pozdní dodávky zboží. Jiné nesrovnalosti nenastaly,“ dodává Zechmeisterová.

Celkem za dvě stě milionů korun uzavřelo Vestimentum dvě rámcové smlouvy i s Českými drahami. Ta druhá za 120 milionů korun se má podle mluvčí Vandy Rajnochové realizovat v letech 2019 až 2023.

„Jde o dodávky stejnokrojů pro zaměstnance, kteří tyto oděvy užívají při výkonu práce, nebo o oděvy pro strojvedoucí,“ uvedla Rajnochová ke smlouvám s Blažkem Praha i Vestimentem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!