Bohemia Energy usiluje o konkurenta Right Power. Získala by desítky tisíc zákazníků

elektroměr

elektroměr Zdroj: Silver Spring Networks

Alternativní dodavatel elektřiny a plynu Bohemia Energy plánuje koupi závodu společnosti Right Power přibližně s 65 tisíci zákazníky v České republice a na Slovensku. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Úřad bude posuzovat oblast maloobchodního prodeje elektrické energie a zemního plynu v ČR. O povolení transakce by měl rozhodnout nejpozději začátkem července.

„Společnost Bohemia Energy potvrzuje svůj zájem o koupi závodu společnosti Right Power s přibližně 65 tisíci zákazníky v České republice a na Slovensku. Koupí společnosti Right Power by se počet zákazníků skupiny Bohemia Energy zvýšil na více než 900 tisíc,“ uvedla mluvčí společnosti Alžběta Šťastná.

Cílem Bohemia Energy je podle ní i nadále růst a překonat hranici jednoho milionu zákazníků. „Proto hodláme v naší akviziční politice pokračovat,“ uvedla Šťastná. Podle ní bude vedle schválení transakce ze strany ÚOHS nutný i souhlas slovenského antimonopolního úřadu.

Do skupiny Bohemia Energy mimo jiné patří společnost Slovakia Energy, působící na Slovensku. V roce 2015 utržila 1,8 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 6,5 procenta. Tržby celé skupiny Bohemia Energy, kterou vedle Slovakia Energy tvoří v Česku působící dceřiné firmy Bohemia Energy a Comfort Energy, loni činily 10,9 miliardy korun, o půl procenta meziročně více. Od počátku letošního roku je členem skupiny i společnost Europe Easy Energy.

V souvislosti s akvizicemi Bohemia Energy ÚOHS rozhodl, že firma musí zaplatit pokutu 5,4 milionu korun. Důvodem byla pozdě nahlášená fúze se společností České Energetické Centrum (ČEC).