Bohemia Sekt vydělal rekordních 284 milionů

Bohemia Sekt

Bohemia Sekt Zdroj: ctk

Nejlepší výsledky od roku 2001 hlásí největší domácí výrobce vín a jeden z velkých producentů lihovin Bohemia Sekt. O více než osm procent na 1,42 miliardy korun mu loni stouply konsolidované tržby bez započtení spotřební daně. Zisk po zdanění se meziročně zvýšil o třetinu na 284 milionů korun.

„Meziroční nárůst zisku odpovídá změně stavu rezerv a opravných položek v provozní oblasti – museli jsme rozpustit rezervy na některá rizika, která nás přestala ohrožovat,“ řekl deníku E15 jednatel firmy se sídlem ve Starém Plzenci Ondřej Beránek. „Šlo tedy o mimořádnou účetní záležitost, která se už v této podobě nebude v dalších letech opakovat. Bez této operace by byl dosažen hospodářský výsledek v podstatě v úrovni předchozího roku,“ dodal.

Meziroční oživení tržeb koresponduje s meziročním nárůstem objemu prodejů o osm procent na 26 milionů lahví. Vyšší zájem firma zaznamenala jak v kategorii sektů a šumivých nápojů, tak i v kategorii tichých vín, a to shodně o devět procent. Pouze prodej lihovin meziročně stagnoval. „Na růstu tržeb na tuzemském trhu se jednoznačně projevil nárůst spotřebitelské poptávky a pozitivní spotřebitelská nálada,“ podotkl Beránek. Vedení firmy proto hodnotí loňský rok pozitivně i přesto, že tuzemský HDP loni stoupl o dvě procenta, méně, než se původně očekávalo.

vývoj tržeb bohemia sektvývoj tržeb bohemia sekt | E15

Optimisticky skupina, pod niž kromě mateřské firmy patří vinařství Víno Mikulov, Chateau Bzenec, Habánské sklepy a Vinařství Pavlov a producent lihovin Pražská vodka & Destiláty, hledí i na letošní rok. „V letošním roce bychom chtěli udržet tržby na úrovni loňského roku, popřípadě s nárůstem v menších jednotkách procent, neboť nadále vnímáme pozitivní vývoj spotřebitelské nálady. Zisk by se měl přiblížit zpět úrovni předminulého roku,“ poznamenal Beránek.