Booking začne Američanům nabízet místa v havanských hotelech

Hotel v Havaně

Hotel v Havaně Zdroj: Pixabay.com

Americká společnost Priceline Group se dohodla s Kubou, že bude nabízet prostřednictvím své dceřiné společnosti Booking.com americkým klientům ubytování v hotelech na Kubě. Stává se tak první americkou internetovou cestovní agenturou, která uzavřela dohodu s Kubou. Řekl to agentuře Reuters výkonný ředitel Booking.com Todd Dunlap.

Dohoda přichází v době, kdy je na návštěvě Kuby americký prezident Barack Obama a americká hotelová společnost Starwood Hotels & Resorts Worldwide se dohodla s kubánskou vládou na provozování tří hotelů v Havaně.

Booking.com nově umožní Američanům cestujícím na Kubu, aby si zarezervovali a zaplatili ubytování v několika hotelech na Kubě, provozovaných místními i zahraničními společnostmi. Kubánské hotely se v nabídce mají objevit za několik týdnů, uvedl Dunlap. Američané si doposud museli rezervovat hotely pouze prostřednictvím cestovních kanceláří.

Dunlap dodal, že nejprve budou k dispozici pouze hotely v Havaně. Firma plánuje spolupráci se zahraničními společnostmi na ostrově, jako francouzský Accor a španělské řetězce Meliá Hotels Interantional a NH Hotel Group. Pracuje také na dohodách s kubánskými státními hotelovými řetězci.

Tlak na oteplení

Kubánská turistická infrastruktura zažívá výrazný tlak od oteplení vztahů mezi Kubou a Spojenými státy. V zemi je zhruba 63 tisíc hotelových pokojů a ceny výrazně vzrostly. Mnoho pokojů je rezervováno na několik měsíců dopředu. Loni Kubu navštívilo rekordních 3,52 milionu turistů, o 17,4 procenta více než o rok dříve. Počet amerických turistů stoupl o 77 procent na 161 tisíc.

Cestování na Kubu za účelem dovolené je však stále kvůli americkému embargu technicky nelegální. Američané cestující na Kubu musí mít povolení, které dostanou pouze v případě, že cestující na ostrov z náboženských důvodů, na rodinnou návštěvu, v rámci kulturní či sportovní výměny nebo z jiného důvodu schváleného americkými úřady.

Booking.com požádá při rezervaci své klienty, aby potvrdili, že spadají do kategorie povolené vládou k vycestování do země. Nebudou je však prověřovat, dodal Dunlap.

Radek Palata: Obama na Kubě je symbol