Británie prodá zbylý státní podíl v poště Royal Mail

Royal Mail

Royal Mail Zdroj: CTK/AP

Britská vláda prodá zbylý státní podíl 14 procent v poštovní společnosti Royal Mail. Po dvou letech tak skončí privatizace podniku, jehož počátky sahají do 16. století. Vláda prodá zbylé akcie ve zrychleném úpisu, který začne ihned, uvedla vláda podle agentury Reuters. Přibližně 140 milionů akcií má na základě dnešní tržní ceny hodnotu asi 660 milionů liber (zhruba 12 miliard korun).

Britská vláda předloni v říjnu prodala na burze 60procentní podíl v Royal Mail za zhruba dvě miliardy liber. Privatizace vyvolala kritiku od opozice a odborů.

Kritici uváděli, že podnik byl prodán příliš levně, a poukazovali na to, že jeho akcie po uvedení na burzu vzrostly až o 87 procent. Před dvěma roky vláda prodala akcie firmy po 330 pencích, dnes mají na burze hodnotu 470 pencí. Vláda namítala, že zvýšení emisní ceny by celou privatizaci ohrozilo.

Historie Royal Mail začala v roce 1516, v době panování anglického krále Jindřicha VIII. Veřejný poštovní úřad byl zřízen v roce 1660. První lepicí poštovní známky pošta zavedla v roce 1840.