Britové vracejí Datart Čechům

Anabáze s prodejem českého prodejce elektroniky Datart se chýlí k závěru. Řetězec po čtrnácti letech znovu ovládnou jeho zakladatelé a tuzemští manažeři. Informaci o uzavření dohody s britskou společností Darty jakožto většinovým akcionářem Datartu potvrdilo deníku E15 několik zdrojů obeznámených s průběhem transakce. „Darty již z České republiky odešla,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Přechod Datartu zpátky do českých rukou překvapením není. Když se před Vánocemi roku 2012 objevily spekulace o možném uzavření sítě, přispěchala tuzemská firma s prohlášením, že nic takového nehrozí a naopak chce od Darty odkoupit podíl zpátky. Od té doby se ale jednání vlekla a až dosud nevedla k výsledku. Mezi zájemci o Datart se totiž objevili i jiní hráči. Mezi nimi například slovenský řetězec Nay, který ale nakonec koupil český a slovenský ElectroWorld. Kolem Datartu se paradoxně ochomýtal také původní vlastník ElectroWorldu, britská skupina Dixons.

Žádná ze stran transakci nekomentovala. Darty mimo jiné s odkazem na pravidla londýnské burzy, na níž se akcie firmy obchodují. Je tedy pravděpodobné, že oficiální oznámení společnost učiní 19. června spolu se zveřejněním celoročních výsledků.

Je však otázkou, zda bude Datart poté ochotný rozkrýt strukturu akcionářů, kteří ovládají jeho mateřskou lucemburskou firmu Datart Investments. Dosud si skladbu podílníků nechávala firma pro sebe s tím, že to není veřejná informace.
Oficiálně se tedy sice ví, že Darty měla ve firmě majoritu, konkrétní podíl ovšem nikdo nezveřejnil. Podle informací deníku E15 činil 60 procent. Což je ostatně podíl, který v roce 2000 v Datartu koupil britský řetězec Kingfisher, který se později rozštěpil. Zbylý podíl v Datartu připadá na několik minoritních akcionářů, hlavně českých manažerů a zakladatelů firmy.

Významným akcionářem společnosti byl do loňského roku dlouholetý šéf Datartu Pavel Sláma, který však loni zemřel.

První informace o možné akcionářské rošádě v Datartu doprovodily též různá zdůvodnění tohoto kroku. Čeští zástupci Datartu tehdy tvrdili, že už jim spolupráce s Darty nepřináší žádnou přidanou hodnotu a že proto sami dali podnět k jednání o zpětném odkupu podílu ve firmě. Darty z druhé strany argumentovala, že dává sbohem těm svým operacím, které dostatečně nevydělávají.

Silná jen ve Francii

Faktem je, že hospodaření Darty dlouhodobě není příliš zářivé. Skupina je sice silná ve Francii, na dalších trzích ale musí bojovat o místo na slunci výrazně tvrději.

Kromě Česka nakonec tento zápas už vzdala také ve Španělsku, na konci loňského roku prodala rovněž svůj byznys v Turecku.

Při pohledu na čísla tuzemského Datartu je jasné, že ani v Česku nemá na růžích ustláno. Ve finančním roce ukončeném vloni v dubnu se prodejce elektroniky propadl do ztráty převyšující 102 milionů korun. O rok dříve Datart prodělal zhruba 13 milionů. Tržby firmy zůstaly na úrovni 4,8 miliardy korun.