Britský módní řetězec New Look koupil jihoafrický magnát

Obchod New Look

Obchod New Look Zdroj: Volne dilo: Jongleur100, Wikimedia

Jihoafrická investiční společnost Brait ovládaná maloobchodním magnátem Christem Wiesem koupila 90 procent akcií v britském módním řetězci New Look. Dosavadním vlastníkům, firmám soukromého kapitálu Apax a Permira, předá za podíl 1,2 miliardy dolarů (28,9 miliardy korun), sdělila dnes miliardářova firma.

Brait vstoupila touto transakcí na ostře konkurenční britský trh módy, na němž New Look soupeří s řetězci jako Primark, Next nebo H&M. Řetězec, který založil Tom Singh v roce 1969, má 600 prodejen v Británii a Irsku a dalších 200 v kontinentální Evropě a zbytku světa. Zbylých deset procent akcií bude nadále vlastnit Singhova rodina a management firmy.

Apax a Permira koupily většinu v New Look v roce 2004 a stáhly akcie firmy z burzy. Původně New Look plánoval znovu vstoupit na veřejný trh v roce 2010, kvůli otřesům na trzích ale od plánu upustil. V poslední době vlastníci firmy o emisi akcií na burze uvažovali znovu, to ale po dohodě s jihoafrickou společností padá.

Brait koupil New Look kvůli vstupu na britský trh a růstovým vyhlídkám na trzích Evropy a Číny. Pro jednu z největších jihoafrických investičních skupin to je druhá velká transakce za poslední měsíc. Brait se nedávno dohodla na koupi řetězce fitness center Virgin Active za jednu miliardu dolarů.