Britský řetězec Iceland v Česku zavírá své prodejny. E-shop přestal fungovat

Iceland v Říčanech

Iceland v Říčanech Zdroj: Iceland

Prodejna britského řetězce Iceland
Iceland na pražském Ládví
3
Fotogalerie

Britský obchod s mraženými potravinami Iceland ukončil eshop a zavírá prodejny, upozornil server Expats.cz. Kamenné prodejny jsou například uzavřeny v Hostivicích, u nákupního centra Chodov a v Pardubicích. 

Podle všeho se společnost, která v Česku otevřela teprve nedávno, potýkala s řadou problémů poté, co Británie odešla z Evropské Unie. Postupně tak z obchodů ubývaly potraviny britského původu. 

Samotná společnost se však pro Idnes.cz vyjádřila ve smyslu, že zavírání poboček patří k jejich plánu. „V Icelandu dochází k určité restrukturalizaci a musí proběhnout nějaké změny. Ten systém a způsob, jakým to fungovalo doteď, nebyly úplně efektivní a něco se s tím muselo provést,“ uvedl pro Idnes.cz tiskový mluvčí Petr Langmaier. Zda společnost odchází z Česka, mluvčí nesdělil. 

Britský řetězec supermarketů Iceland ukončil provoz e-shopuBritský řetězec supermarketů Iceland ukončil provoz e-shopu|Screenshot E15.cz

Během března však Iceland uzavřel téměř polovinu svých poboček. V Praze už více než dva týdny nefungují prodejny na Lukách nebo ve Štěrboholích. Celkem měla společnost v Česku jedenáct poboček. Iceland nabízel své potraviny i přes e-shop Košík, kde se nabídka těchto mražených potravin také ztenčila. 

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub

Podle serveru Mam.cz ještě v únoru řetězec na Facebooku hledal nové pokladní.

Loni v lednu ještě marketingová ředitelka Daniela Vlnová tvrdila, že se společnost na situaci nových obchodních podmínek mezi Británií a EU dopředu připravila. 

„Procesy související s brexitem jsou pro nás administrativně velmi náročné, děláme maximum pro to, aby se to našich zákazníků nedotklo. Sortiment projde určitou obměnou, ale ta je u nás prováděna v pravidelných intervalech a nebude nijak výrazná,“ uvedla Vlnová před více než rokem.

Iceland vstoupil na český trh v roce 2011. Iceland od roku 2011 otevřel v České republice jedenáct prodejen. Koncem roku 2020 Iceland spustil online prodej produktů s vlastním rozvozem ve vybraných regionech.