Brusel si posvítí na operátory - žádá informace o jejich spolupráci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská komise požádala pět předních evropských telekomunikačních společností, aby jí poskytly informace o svých pravidelných schůzkách. Zatím ale nemá žádné konkrétní podezření na porušování pravidel hospodářské soutěže. Informovaly o tom dnes agentury DPA a Reuters.

Komise žádá informace od firem Vodafone, Telefónica, Deutsche Telekom, France Télécom a Telecom Italia. Tyto podniky na společných schůzkách od října 2010 řeší různé otázky týkající se strategie a technologických standardů. Vodafone, Telefónica a Deutsche Telekom prostřednictvím operátora T-Mobile působí i v Česku.

Komise zdůraznila, že zatím nezahájila žádné oficiální antimonopolní vyšetřování. „Kroky směřující ke zjištění skutečností neznamenají, že máme v této fázi nějaké obavy ohledně konkurenčního prostředí,“ uvedl mluvčí eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunii. Dodal, že komise se zajímá o informace související se způsobem standardizace budoucích služeb v mobilní komunikaci.

Operátoři se nyní snaží vyvinout nové služby a technologie v reakci na konkurenční a často bezplatné služby firem Apple a Google. Tato snaha tlačí operátory k větší spolupráci, což vzbuzuje pozornost antimonopolních úřadů, napsala agentura Reuters.

Schůzky pěti předních evropských operátorů inicioval šéf francouzské společnosti France Télécom Stephane Richard jako způsob, jak diskutovat o klíčových strategických a politických problémech, jimž telekomunikační sektor čelí.

Šéf firmy Telecom Italia Franco Bernabe dnes upozornil, že jednání byla vždy vedena transparentním způsobem a že úřady byly o aktivitách zúčastněných podniků vždy informovány. Podle zdrojů agentury Reuters byli na všech schůzkách přítomni právníci a regulátorům z Bruselu byly z každého setkání zaslány písemné zprávy.

Zájem evropské komise o schůzky velkých operátorů přichází v době, kdy se Brusel snaží přimět telekomunikační společnosti ke snížení cen roamingových hovorů. Operátoři se tomu brání a tvrdí, že by tak přišli o peníze na nezbytné investice.