Bývalá Polívkova farma hledá nového nájemce, může být i na prodej

Farma Bolka Polívky

Farma Bolka Polívky Zdroj: ctk

Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
6
Fotogalerie
Bývalá farma Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku, která již rok patří Severočeské správě nemovitostí podnikatele Alexandra Seidla, stále hledá nového nájemce. Na prahu turistické sezony je zavřená a ve hře je i její prodej, sdělil Seidlův kolega a jednatel společnosti Zbyněk Cejnar.

Loni v květnu si podnik pronajal hoteliér František Dvořák, ale na konci října skončil. Zdůvodnil to třemi faktory - osobními důvody, podnikatelským prostředím a slabší návštěvností.

„Nyní je areál uzavřený a zakonzervovaný. Farmu jsme loni přebírali v dezolátním stavu, uvedli jsme ji do provozuschopného stavu. Nájemce hledáme, a pokud nenajdeme, nabídneme ji k prodeji,“ řekl Cejnar.

V lednu areál využila obec, která tam uložila materiál pro stavbu kanalizace. Starostka Olga Křížová by raději měla na území obce fungující podnik, ten však od konkurzu v roce 2013 skomírá. Seidl jej koupil za 11,5 milionu korun a od začátku prohlašoval, že bez Polívky jde o obyčejný penzion v Drahanské vrchovině. Dvořák se pokoušel loni s Polívkou opakovaně na spolupráci domluvit, ale nezdařilo se.

S populárním hercem byla farma spojená dvě desetiletí, ale v roce 2012 ji začaly sužovat finanční problémy a na podzim 2012 přišel návrh na insolvenci za nesplacené stavební práce. Polívka totiž nechal přistavět hotel a postavit malé wellness centrum, na což dostal evropské dotace. V dubnu 2013 soud vyhlásil na farmu konkurz, kterou se podařilo po mnohých peripetiích prodat až začátkem loňského roku. Zůstaly za ní dluhy přes 40 milionů korun.

Úspěch a pád farmy Bolka Polívky
Farma vznikla v první polovině 90. let u obce Olšany na Vyškovsku na místě rozpadlého kravína, kde si herec Boleslav Polívka pořídil nejprve koňskou stáj.
Herec farmu provozoval se svou partnerkou Marcelou Černou a pořádal zde různé kulturně společenské akce, koncerty či recesistické soutěže. Na farmu jezdily firmy pořádat školení, jednání či tzv. teambuildingové akce.
Na konci roku 2012 pracovalo na farmě 21 lidí.
V letech 2009 a 2010 se uskutečnila rekonstrukce křídla hotelu, které se využívalo jako stáje, za podpory Regionálního operačního programu na wellness provoz a dobudování a rozšíření hotelu.
V roce 2011 podnik hospodařil podle rozvahy ve Sbírce listin s výkony 11 milionů a ztrátou 658 tisíc korun, v roce 2010 s výkony 9,1 milionu a ztrátou 27 tisíc korun. Podle dokladů, které dlužník předložil insolvenčnímu správci, činila v roce 2012 ztráta osm milionů a letos do 7. března téměř půl milionu.
Do insolvence poslal podnik insolvenční soud 7. března 2013. Krajský soud v Brně prohlásil loni 11. dubna konkurz. Pohledávky v hodnotě přes 50 milionů korun přihlásilo více než 50 subjektů.
Za farmou jsou nyní pohledávky přes 40 milionů korun. Snížily se zhruba o deset milionů proto, že správce neuznal pohledávku Regionální rady soudržnosti regionu Jihovýchod v plném rozsahu, tedy uznal plnou výši dotace, ne však penále.
Farma byla dražena již loni v říjnu. Vítězná firma, která farmu vydražila za vyvolávací cenu 15 milionů korun, peníze nakonec nesložila.
Nový majitel, podnikatel Alexandr Seidl, bývá považován za miliardáře. K jeho aktivitám patří především společnost Le Cygne Sportif Groupe, která se v současnosti věnuje hlavně správě nemovitostí.