Bývalý fotbalový boss z Drnovic připravil miliardáře Sehnala o peníze

Jan Gottwald na začátku 90. let vyzvedl lokální fotbalový tým z jihomoravských Drnovic až do nejvyšší soutěže.

Jan Gottwald na začátku 90. let vyzvedl lokální fotbalový tým z jihomoravských Drnovic až do nejvyšší soutěže. Zdroj: Pavel Mazáč Sport

Miliardář Pavel Sehnal ale s vymáháním téměř 21 milionů korun po synovi Janna Gottwalda Robertovi zatím neuspěl.
Robert Gottwald má na krku soud také kvůli jinému dluhu.
Jan Gottwald byl rovněž místopředsedou Českomoravského fotbalového svazu.
Drnovický šéf Jan Gottwald (zleva), Horst Siegl, Zdeněk Ščasný a František Chvalovský v roce 1999
Kdysi prvoligový stadion v Drnovicích, který hostil i reprezentační utkání.
8
Fotogalerie

Soud rozsekl případ téměř dvacet let starého dluhu, který udělal bývalý vlivný podnikatel Jan Gottwald. Byznysmen Pavel Sehnal s vymáháním více než dvaceti milionů korun neuspěl.

Velkopodnikateli a obnoviteli Občanské demokratické aliance Pavlu Sehnalovi se nedaří dostat zpět peníze, které téměř před dvaceti lety půjčil Janu Gottwaldovi, majiteli někdejšího prvoligového fotbalového klubu 1. FK Drnovice. Krajský soud v Brně totiž kvůli nulovému majetku zrušil konkurz s Gottwaldovým synem Robertem, na něhož dluh přešel.

„Použijeme všechny právní prostředky, abychom svou pohledávku dostali zpět,“ reagoval na zrušení konkurzu Sehnal. Konkrétní postup podle něj ladí právníci.

Dluh vznikl v roce 1998. „Gottwald, který tehdy patřil mezi nejvýznamnější podnikatele, potřeboval půjčit na rozvoj nových projektů,“ vzpomíná Sehnal. Z Prahy na jih Moravy tehdy putovalo přes čtyřicet milionů. Ještě v sezoně 1999/2000 skončil Drnovický klub na třetím místě nejvyšší fotbalové soutěže, následovaly zápasy v evropském poháru UEFA. Jenže pak se Gottwaldovo impérium začalo drolit.

O povinnosti Jana Gottwalda splatit pohledávku rozhodly soudy už v minulém desetiletí. Když na Sehnalově účtu přistálo celkově jen dvacet tisíc korun, zavolal miliardář exekutory. „V průběhu exekuce nebylo vymoženo nic,“ napsali Sehnalovi advokáti insolvenčnímu soudu. Celková částka pohledávky se však v minulých letech snížila ze čtyřiceti na necelých jedenadvacet milionů korun. Obě strany se totiž dohodly na započtení pohledávky, kterou měl naopak Gottwald vůči Sehnalovi.  

Robert Gottwald, který se do dění kolem drnovického fotbalu zapojil po boku svého otce, má v současnosti na krku soud ještě kvůli jinému dluhu. Žaloba Gottwalda mladšího viní z toho, že nevrátil dvanáct milionů korun půjčených od dalšího obchodního partnera.

Na stadionu v Drnovicích v současnosti trénuje už jen místní klub, který s původním manšaftem z nejvyšší soutěže nemá nic společného. Fotbalový klub v roce 2005 zkrachoval, chátrající stadion má od loňska nového majitele.