Další vládní kotrmelec: Ministryně školství Valachová podá demisi

Ministryně školství Kateřina Valachová na tiskové konferenci

Ministryně školství Kateřina Valachová na tiskové konferenci Zdroj: ČTK

Kateřina Valachová
Ministryně školství Kateřina Valachová na tiskové konferenci
Ministryně školství Kateřina Valachová na tiskové konferenci
4
Fotogalerie

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) podá do rukou premiéra rezignaci. Nechce nahrávat Babišovi na smeč. 

Valachová je přesvědčená, že v kauze dotací pro sport nepochybila. Odchází prý vzhledem ke složité politické situaci. 

„Nechci se stát Andreji Babišovi záminkou k tomu, aby různým způsobem odvracel pozornost veřejnosti od svých závažných problémů. Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství,“ vysvětlila. 

Valachová podá demisik 31. květnu. K odstoupení ji vyzývali někteří politici kvůli kauze sportovních dotací. Prezident Miloš Zeman se s ministryní setká po svém příletu z Číny, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Z návštěvy se vrátí 18. května.

Valachová přitom ještě odpoledne prohlásila, že před policejní razií sama prováděla kvůli dotacím na sport na svém úřadě mimořádné kontroly. V sekci sportu v minulém období probíhala interní šetření a zpřísnění pravidel. Do interního šetření pak vstoupila policie a veškerá zjištění jí vedení ministerstva předalo.

Valachová v Overtimu o penězích pro český sport: Budu bojovat o 7,5 miliard

Video placeholde
Valachová v Overtimu o penězích pro český sport: Budu bojovat o 7,5 miliard • iSport TV

„Byla screeningována e-mailová komunikace zaměstnanců odboru sportu s výsledkem zachycení tří osob. Vedle toho jsem řešila dvě podezření na střet zájmu,“ řekla Valachová.

Rezignaci se Valachová původně bránila. „Neutíkám před politickou odpovědností, ale byla jsem aktivní,“ uvedla Valachová.

Vše o vládní krizi čtěte ZDE >>>

Pro ČSSD ale byla situace na ministerstvu školství poté, co byla náměstkyně Simona Kratochvílová obviněna v souvislosti s dotacemi na sport, problematická. Na skandál opakovaně upozorňoval i ministr financí Andrej Babiš (ANO). To bylo pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) při vládní krizi nepříjemné.

Ministryně kvůli problémům pozastavila poskytování dotací pro sportovní organizace a svazy. Zároveň zdůraznila, že sportovním svazům včetně fotbalové asociace letos ministerstvo na základě jeho vlastních kontrol a zpřísnění podmínek zatím žádné dotace letos nevyplatilo.

„Rozhodla jsem s okamžitou platností, že celý proces hodnocení bude opakován, a to z procesní opatrnosti. Budeme postupovat co nejrychleji,“ slíbila Valachová.

Co bude s FAČR? Kauzu dotací na sport sleduje server iSport.cz >>>

Samotná Fotbalová asociace ČR, která je jako právnická osoba obviněná, bude mít podle ministryně problém dotace získat. „FAČR je významně problematický jako příjemce jediné koruny,“ řekla Valachová.

Investiční program, kterého se týká aktuální kriminální kauza kolem fotbalové asociace, zruší a připraví program nový. V něm rozdělí jednu miliardu korun v letech 2017 - 2018.

Opatření se nedotknou miliardy korun určené pro sportování dětí a mládeže - tyto peníze ministerstvo uvolní v následujících týdnech. Programy pro zdravotně postižené sportovce a pro sportování veřejnosti by měly projít jen rámcovou kontrolou.

Na ministerstvu školství po policejní razii skončila obviněná náměstkyně Simona Kratochvílová i poradce Karel Březina. Z funkce ředitele Vysokoškolského sportovního centra byl odvolán Zdeněk Bříza, dřívější šéf odboru sportu ministerstva. I ten byl v kauze obviněn.

Policisté v minulém týdnu zadrželi i ředitelku odboru sportu na pražském magistrátu Soňu Fáberovou a předsedu České unie sportu Miroslava Janstu. Podle policistů se Pelta domlouval na přípravě dotačních programů s Kratochvílovou a rozdělování peněz pak údajně ovlivňovali ve svůj prospěch nebo prospěch svých blízkých.

Kalousek dal vyšetřování na ministerstvu školství do souvislosti s nynější vládní krizí a děním kolem ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. "Víte, mě trochu znepokojuje, že pan ministr financí, kdykoli má odpovědět na svůj problém, tak upozorňuje právě na tento problém na ministerstvu školství. Takže nutně nám všem se vkrádá otázka, zda to není akce na pomoc panu ministrovi financí," řekl Kalousek.

Babiš v neděli reagoval na kauzu s únikem nahrávek, na nichž je zachycen v rozhovoru s již bývalým novinářem a hovoří s ním o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Babiš mimo jiné novinářům řekl, že tato aféra vznikla jen proto, aby se zakryla korupce na ministerstvu školství, ve fotbale a ve sportu.

"Ale bez ohledu na toto podezření problém na ministerstvu školství, skutečnost vazebně stíhané náměstkyně je sice tisíckrát menší problém pro další vývoj demokracie, než chování pánů Babiše a (prezidenta Miloše Zemana, ale přesto je dostatečně velký problém na to, aby ministryně Valachová bezodkladně rezignovala. Patří to k politické kultuře," prohlásil Kalousek.