Bývalý šéf českého Marks & Spencer otevírá vlastní řetězec Delmart

Dušan Mrozek

Dušan Mrozek Zdroj: Anna Vackova/E15

Někdejší předseda představenstva tuzemské pobočky Marks & Spencer Dušan Mrozek vstupuje na český trh s vlastním potravinářským řetězcem Delmart. Firma hodlá vybudovat síť až dvou desítek supermarketů. První obchod s bistrem a pekárnou o prodejní ploše 500 metrů čtverečních se tento týden otevírá v Praze na Andělu.

„Expanzi plánujeme, jednáme o několika dalších lokalitách v Praze, další obchody otevřeme v průběhu několika měsíců. Počet prodejen není omezen, reálné je otevřít 20 prodejen během dvou let. Franšízy neplánujeme,“ řekl agentuře ČTK majitel firmy Dušan Mrozek.

Delmart nabízí pětinu sortimentu pod vlastní privátní značkou. Na silně konkurenčním českém maloobchodním trhu se chce údajně zaměřit na kvalitní potraviny.

Nabídne mimo jiné pečivo z vlastní pekárny i od malých specializovaných pekařů, či maso a uzeniny podle vlastních receptur. Součástí první prodejny je bistro a kavárna. „Tuzemští dodavatelé představují přibližně 80 procent celkového počtu dodávek,“ uvedl Mrozek.

Dušan Mrozek (52)
Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V letech 1996 až 2008 byl prostřednictvím firmy Coms franšízovým partnerem společnosti Marks & Spencer v České republice, na Slovensku, v Polsku a Pobaltí. V roce 2008 uzavřel s firmou Marks & Spencer společný podnik, když jí Coms odprodala 51 procent svého základního kapitálu. Do jara 2014 byl předsedou představenstva Marks & Spencer Czech Republic. V únoru si založil maloobchodní firmu Delmart se sídlem v Praze, z které hodlá vybudovat síť supermarketů.

Počet obchodníků, kteří se začínají specializovat na tuzemské regionální potraviny, v poslední době rychle roste. Například řetězec Billa chce do příštího roku zvýšit podíl českých potravin ve svých obchodech z 68 na 75 procent.

Podíl tuzemských potravin se v českých obchodních řetězcích nyní pohybuje od 40 do 75 procent. Regionální potraviny nabízejí v ČR také sítě farmářských obchodů Sklizeno či Náš Grunt a desítky farmářských trhů.

Potraviny z Rynku

Nabídkou poctivých potravin láká zákazníky také nedávno otevřené pražské centrum Pankrácký Rynek, které zahrnuje několik prodejen a bistro. „Aktuálně neuvažujeme o vzniku dalšího podobného centra. Pokud se koncept osvědčí, určitě se tomu nebráníme. Jinak koncept naší tržnice je stále v testovacím režimu. Finální podobu dotáhneme v září,“ řekl ČTK spolumajitel centra Filip Sajler.

Dušan Mrozek: Musíme se připravit na pár opravdu těžkých let